Протестите в подкрепа на пловдивския лекар д-р Димитров, който бе задържан за убийство, продължават вече трети ден и стават все по- многобройни. Лекарят се радва на широка подкрепа в обществото, а името му се превърна в символ на желанието на мнозина за по-строги закони срещу престъпността. Но макар, че всеки втори пост в социалната мрежа е в подкрепа на лекаря, то не липсват и доста критични коментари и мнения. Задават се и резонни въпроси, на които обаче до този момент няма отговор.  Въпроси, които би трябвало да бъдат зададени от медиите към институциите, но дали заради съвпадението с почивните дни или по друга причина, на този етап това се оказва невъзможно.

И все пак тези въпроси трябва да бъдат зададени.  Защото ако искаме да живеем в законова държава, всеки от нас трябва да е наясно, че законът е еднакъв за всички. Без значение от етноса, вероизповеданието, професията или социалното положение. Убийството е най- тежкото престъпление и когато се поставят присъди /било те и само морални/, би трябвало този, който ги издава да бъде запознат с всички факти и доказателства.

В социалната мрежа текат разгорещени спорове – самоотбрана или екзекуция е било убийството на 38-годишния Жоро Джевизов.  По-голямата част от коментиращите смятат, че в случая става въпрос за самоотбрана, тъй като бандитът / който впрочем е с дебело криминално досие/ е влязъл в дома на лекаря, за да краде. Опонентите на тази теза обаче припомнят, че няма данни  Плъха и съучастника му да са влезли в къщата на семейството, а са стигнали само до двора. Дупките от куршумите са по гаража, който се намира на двора. 

Следващата тема, която е предмет на остри спорове е защо лекаря не е позвънил на 112. „Ако в момента на афект не е имал възможност да звъни на полицията, след стрелбата е трябвало да сигнализира на 112. Все пак имаме случай, в който крадец влиза в дома на някой и го ранява. Как е възможно този човек да не подаде сигнал?” пита читател. 

„Аз не бих отишла да защитавам човек, който е стрелял по някого и не се е обадил в полицията. Освен това заснетото от камерите противоречи на версията му. Има разлика между самоотбрана в дома със законно оръжие и известяване на полицията и цяла нощ мълчание и стрелба извън дома” пише пловдивчанка във форума.

Обаждането на 112 е важно, тъй като това означава че деецът не се опитва да прикрие престъпление, а сигнализира за случилото се. А в случаите, когато се коментира „неизбежна самоотбрана”, това е повече от наложително.

Естествено голям брой коментари предизвиква и фактът, че лекарят е стрелял с незаконно оръжие.

„На хората им писна от безхаберие и липсата на сигурност, от закъсняло безочливо и често липсващо правосъдие, от игрите и задкулисието. Затова като граждани сме склонни не да оневиним, а да издигнем на пиедестал д-р Димитров, но за съжаление следвайки закона нищо не гарантира правотата ни" пише юрист във форума. 

Всъщност един от основните  проблеми е, че когато се говори за реформа в правосъдната система, всеки си мисли, че това него не го касае. Но пропуските се трупат и случаи като този с убийството на Плъха, вадят наяве всички затрупани проблеми. И резултатът е налице-  никой не вярва на прокуратурата и съда. Затова и обикновени хора излизат на улицата. Но е абсурд да мисли, че всеки казус може да бъде решен с протести. Затова трябва да вярваме както в законите, така и в тези които ги прилагат. 

И в такива ситуации със сигурност държавата трябва да се се намеси адекватно и да покаже на протестиращите, че я има. Почивните дни не са причина за информационен вакум, в който да се вихрят политически аутсайдери или националисти. 

Пловдивският адвокат Михаил Екимджиев стигна по-далеч в критиката си, като заяви, че трябва да бъде поискана оставката на главния прокурор Сотир Цацаров, заради липсата на адекватна реакция от страна на прокуратурата. "Не може 3000 души да мръзнат два дни на улицата и никой да не излезе с коментар по случая.Говорим за абсолютно уронване на съдебната власт. Това е абсолютно недопустимо за правова държава. Подобно отношение е една от причините за причина за сериозния дефицит на доверие в съдебната ни система. Правата на човека не могат за зависят от празници и делници" бе категоричен юристът.