Пловдивската Окръжна прокуратура поиска условня присъда за д-р Иван Димитров. Пледоарията на държавното обвинение в лицето на Георги Пенев бе кратко. Според него привес в делото имат смекчаващите вина обстоятелство. Прокурорът обаче поиска наказанието да не бъде изтърпяно реално.

"Жертвата е предизвикала обвиняемия. Бил е под влиянието на наркотици - морфин. Хвърлял е предмети и нож по обвиняемия. Джевизов е обществено опасен и многократно осъждан", заяви Пенев.

Държавното обвинение и представителят на семейството на Плъха - Красимир Елдъров, влязоха в остър спор относно веществените доказателства. Предмет на раздора се оказа златен синджир с кръст. И майката на Плъха и д-р Димитров проявиха претенции за бижуто. "На сина ми е. Незнам от къде е, но го носеше" , заяви Златка, след като председателят на съда го показа в залата. "Имам го от 20 години. Подарък е от майка ми и баща ми след екскурзия в Гърция. Свалих го с дрехите си, преди да вляза в банята", заяви пък медикът.

Прокуратурата е поставена в тази позиция, да пледира за неизбежна отбрана. От фактическата обстановка е очевидно, че не се касае за такава. На какво отгоре това снизхождение? Изсипа се една информация на медиите, че се надигнаха хората и протестираха. Но информацията не е била коректна. Изкараха, че едва ли не децата и жената на доктора са били в дома си и са били заплашени", каза още Елдъров.
От думите на адвоката става ясно, че оръжието на убийството е изчезнало мистериозно. Той подозира, че нарочно е скрито. Докторът признал, че го хвърлил в кош до ВИХВП, но в последствие не е намерен.