С промените в Наказателния кодекс, свързани с борбата с домашното насилие, които депутатите приеха на първо четене преди два дни, страната ни е на прав път. За първи път в България се криминализират психическият тормоз и преследването, които се случват твърде често, и държавата е длъжна да защити пострадалите лица. Това коментира пред TrafficNews.bg международният адвокат и изпълнителен директор на Фондация „Български адвокати за правата на човека“ Йорданка Бекирска, която участва в Международния форум "Адвокати против насилието". Форумът се провежда в Дома на културата „Борис Христов“ и е в рамките на взаимно сътрудничество между българските и италианските адвокати, както и по повод месец ноември, ежегодно посветен на борбата срещу насилието.

„Идеята е да почерпим от добрите практики на италианците, които вече пета година работят след ратификация на Истанбулската конвенция и са изменили всички закони, и да запознаем слушателите с международните стандарти за ненасилие. И виждаме, че нашето законодателство започва да се унифицира с това, което трябва да има всяка държава, за да гарантира защитата на гражданите. Разговаряме и за ролята на адвоката и как ние можем да подпомагаме жертвите“, посочи адвокат Бекирска.

Тя разказа, че всеки един от нас е отговорен пред себе си, пред държавата и пред обществото. По същия начин стоят нещата и с държавата – тя е отговорна да защити всеки един гражданин съгласно Европейската конвенция за защита правата на човека. Домашното насилие нарушава член 2 – правото на живот, защото често се стига до убийства, член 3 – правото за неизтезание, член 8 – защитата на правото на личен и семеен живот.

„Говорим преимуществено за жени не защото мъжете не страдат от насилие“, отбеляза адвокат Бекирска. В 90 процента от случаите потърпевши са жени и те най-често са жертва на физическо насили. Обикновено насилието, което се упражнява спрямо мъжете, е психическо и емоционално. Жените се държат доминантно, потискащо, обиждат ги, наричайки ги „боклук“, „нещастник“ и подобни думи. „И аз в моите дела задължително питам точно какви са думите, защото съдът трябва да знае какъв е интензитетът на насилието, за да прецени трябва ли да вземе незабавна мярка за защита“, посочи тя.

Според юриста изключително важно е да се работи и в посока превенция на насилието. Още от детска възраст да се създава култура у гражданите за уважение на другия човек и ненарушаване на тези граници, които могат да бъдат нарушени с една обида или една закана. „Трябва да се създаде култура на уважение към жената, към детето, към всички. Да се знае, че детето става жертва автоматично само защото присъства на семейния скандал на своите родители. Обществото ни да се събуди и да реагира на тези проблеми. Защото домашното насилие не е личен проблем. То е обществен проблем. И докато не осъзнаем, че всеки от нас е отговорен, няма как да го спрем. Отговорен си, ако видиш, че някой страда от домашно насилие, но не се намесиш. Ако чуеш съседите, но не реагираш. Ние трябва да подобрим отношенията помежду си, както и на ниво законодателство“, допълни адвокат Бекирска.

Тази година международната конференция е под патронажа на съдия Марияна Кънчева от Съда на Европейския съюз в Люксембург. Събитието се организира от Асоциацията на жените адвокати, Миланската адвокатска колегия, Асоциацията на жените юристи, Италия, секция Милано, Фондация "Джендър алтернативи", Софийската адвокатска колегия, с участието на Комитета за равнопоставеност при Миланската адвокатска колегия, Висшия адвокатски съвет, адвокати от Пловдивската адвокатска колегия, Благоевградската, Старозагорската и Бургаската адвокатски колегии със съдействието на община Пловдив.