Четвъртък, 11 януари 2018 г., можеше да бъде един ако не съвсем обикновен - то поне ден с малко по-празнично настроение. Вместо това обаче вероятно ще бъде запомнен основно с транспортен хаос, заграждения, демонстрации, лозунги и изнудване на принципа "плащай или ще протестирам".

Причината е, че това е датата на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС, за което в София пристигат председателят на Еврокомисията и Колегиумът на комисарите. И докато едни виждат в това шанс да насочат чрез протести вниманието на висшите европейски чиновници и международните медии към актуални проблеми за страната, то други видяха възможност да получат допълнителни средства само и само да не протестират.

За да е неприятното усещане още по-завършено, по стара балканска традиция посещението ще премине с много охрана, отцепени райони, полицейски сирени, блокирани улици и други мерки за сигурност, които имат страничен ефект да карат гражданите да се чувстват омаловажени, с нарушен комфорт и като цяло - изключени от събитието.

Можем поне да си отдъхнем, че пелената от мръсен въздух в София се вдигна навреме, иначе картината имаше потенциал да напомни на сцена от постапокалиптичен филм, пише Капитал.

Ето какви са всъщност планираните събития за днес.

Откриването

Колегиумът на Европейската комисия начело с председателя Жан-Клод Юнкер ще бъде в България на 11 и 12 януари. Официалната церемония по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС ще започне с концерт от 19:00 часа в четвъртък Народния театър (управляващите са заложили основно на автентични фолклорни песни и композиции, старинни църковни песнопения и народни танци) и ще бъде последвана от официална вечеря, на която домакин е премиерът Бойко Борисов.

На 12 януари членовете на Европейската комисия ще участват в срещи с министрите от българското правителство, на които ще обсъждат основните приоритети на председателството, сред които външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите, конкурентна, иновативна и дигитална Европа.

След обсъжданията ще се проведе общо заседание на Колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов.

В програмата на председателя Юнкер са включени и самостоятелни срещи с президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов. Колегиумът на комисарите ще се срещне и с Председателския съвет на Народното събрание.

Протестите

Най-големият протест - срещу разширяването на ски зоната над Банско и промените в плана на управление на парк "Пирин" трябва да започне в 18.30 часа от площад "Патриарх Евтимий", а шествието на недоволните ще мине по бул. "Васил Левски", ул. "Гурко" и оттам до Орлов мост. Контрапротестът в защита на нови ски съоръжения над Банско, организиран от сдружението "Бъдеще за община Банско", пък ще тръгне от ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Партиарх Евтимий", ще продължи по бул. "Витоша", "Цар Освободител", площад "Независимост" и ще завърши с концерт на пл. "Св. Ал. Невски".

Протестната акция на полицаите започва от 16 часа. Освен ако насрочената за утре сутрин среща между полицейския синдикат и премиера Борисов не доведе до промяна, планът е официалните гости на откриването на европредседателството да бъдат посрещнати от "комитети по посрещането", разположени на кръстовището на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе", както и на Орлов мост. Недоволните ще държат плакати, с които да информират представителите на Европейската комисия за ниските си заплати. След това ще се съберат пред Народния театър "Иван Вазов".

Мирна демонстрация в подкрепа на Истанбулската конвенция ще има в четвъртък сутринта пред Народното събрание, а в допълнение за утре са насрочени митинг на "Гражданска инициатива за суверенитет на България и държавите по света" (от 17.00 до 19.00 часа) и протест за правата на пенсионерите на "Софийски социален форум" (от 11.00 до 12.00 часа).

И в Пловдив ще има протест - за Пирин. Началната точка на протестиращите е площад Съединение, защото и девизът на Председателството е "Съединението прави силата"! Това ще наложи от 19:00 ч. до 19:40 ч. поетапно или изцяло да бъде спирано движението на пътни превозни средства в участъци от бул. „ Шести септември“, „Цар Борис III Обединител“ и ул. „Железарска“ без промяна на маршрутите на автобусите по линиите  от  масовия градски транспорт. 

Движението

Освен затрудненията в движението, които се очакват основно заради протеста и контрапротеста за Банско, ограниченията заради откриването на европредседателството ще са основно по булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе", където временно ще се спира преминаването.

В центъра на града пък блокадите ще бъдат в две основни зони - около Народния театър и около НДК, където няма да бъдат допускани частни автомобили.

Основната сграда, в която ще се провеждат събитията за европредседателството - Националният дворец на културата (НДК), няма да бъде затваряна в следващите шест месеца. Ограничения за пешеходците няма да има и в района на двореца, обясни директорът по сигурността на НДК Лъчезар Милушев. Той добави, че сградата ще продължи да функционира като културен институт, отворени ще останат и заведенията, разположени в сградата. Въведени са обаче засилени мерки за сигурност.