"Надявам се, че не може да се манипулира софтуера на машините за вота", заяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

"Казвам надявам се по две причини - първо, нито аз, нито моите колеги сме софтуерни експерти. На следващо място - дали може да се манипулриа софтуера би трябвало отговорът да се търси в решението, което се издава от трите органа, на които законодателят е възложил удостоверяването на съответствието на типа устройство за гласуване и софтуера за гласуване", обясни Нейкова.

Председателят на ЦИК съобщи, че все още не е сключен договорът по двете обществени поръчки, едната от които е за надграждане на софтуера за гласуване така, че да може да се използва на местните избори.

"Сигурността на изборния процес и честността на изборите е свързано с предприемането на достатъчно мерки за защита и сигурност както за машинното гласуване, така и за гласуването с хартиени бюлетини. От друга страна честността на вота е свързана и със съзнанието, и с морала на всеки един участниците в изборите и избирателите", каза още Камелия Нейкова, предаде БНТ.