Д-р Любомир Паунов е роден е на 29 март 1988 година. Завършил е Езикова гимназия „Пловдив“ и Медицински университет - Пловдив. Той е трето поколение лекар и учен. Има придобита магистратура по Здравен мениджмънт с успех 6.00, ОНС "Доктор по медицина" и специалност по "Обща хирургия". Скоро завършва специализацията си по "Гръдна хирургия“, а в момента учи трета магистратура по "Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология". Има множество следдипломни обучения и участия в научни форуми, световни и вътреуниверситетски проекти и е автор на над 50 публикации в научни списания.

Работи във Втора хирургична клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив и е главен асистент в МУ-Пловдив в Катедра по специална хирургия на англоговорещи студенти. Зам.-председател е на УС на РЛК на Български лекарски съюз - Пловдив с ресор болнична помощ.

На тези избори е кандидат за общински съветник в листата на „Българска прогресивна линия“ и „Браво, Пловдив“ под номер 36 (преференция 106). В новия Общински съвет ще работи за създаването на Общински фонд за финансиране на млади лекари - специализанти. Други приоритети, с които се ангажира, са създаването на конкурентноспособни общински здравни заведения с качествено обслужване и достойно заплащане на работещите в тях.

Според хирурга, един от основните приоритети, които е необходимо да бъдат залегнали в местното здравеопазване и новия местен парламент, е задържането на младите лекари и специализанти. Те са бъдещето на тази система, а държавата и общината ги неглижират сериозно и абдикират от тях.

Над половината от младите лекари избират реализация в чужбина след завършване на университет. Те са посочили като основен аргумент за това липсата на възможности за специализация, на сигурност в системата и на достатъчно качествени условия на работа. Водещ фактор е и неадекватното стартово заплащане, ако изобщо се започне с такова.

"Защо е важно да накараме младите лекари да останат в България и в частност - в Пловдив? На първо място, напускането на един такъв кадър, е загуба за самата държава, защото средствата, които тя дава за година обучение за един студент по медицина, са около 10 пъти повече, отколкото при хуманитарните науки. След това, ние подаряваме един готов специалист на чужда страна, т.е. инвестира се в износ на кадри навън, а не за укрепване на собственото ни здравеопазване. Това е загуба и за самата здравна система, защото специалистите масово напускат или се пенсионират, а новите такива са недостатъчни. Ако не променим това, в не много далечен период, ще останем без необходимия брой лекари и ще бъде прекалено късно за каквито и да е действия. Огромно е текучеството на емигрирали специалисти всяка година, като хирурзи, анестезиолози и гинеколози. Увеличава се и дефицитът на интернисти, педиатри и най-вече - патоанатоми и съдебни лекари! Това е актуално и за община Пловдив към този момент! По данни на БЛС, броят на лекарите, които са напуснали страната, за да работят в чужбина е около 400-500 души на година! Увеличават се медиците над 65 години, за сметка на тези до 35. Към момента, необходимостта от общопрактикуващи лекари за някои населени места, е също значителна", смята хирургът. 

„В анализ на БЛС от миналата година е видно, че средната възраст при лекарите в страната е 53г., а  63% от общия брой им е над 50г. Прогнозата до 2037г. е, че медиците с една или повече клинични специалности в пенсионна възраст ще бъдат над 50% от, а към момента те са около 25%. Смъртността в лекарското съсловие през последните пет години се е увеличила почти двойно, което е тревожен показател за влошаване на ситуацията, заедно с липсата на кадри и все по-големия брой новозавършили или с придобита специалност такива, заминаващи да работят извън страната. Данните от анализа на БЛС показват необходимост от все повече медици - специалисти, като най-голям е дефицитът в педиатрия, пневмология и фтизиатрия и клинична лаборатория. Липсата на политика и стратегия в системата на здравеопазване по отношение на кадровото осигуряване ще доведе до все по-голямо затруднение за лекарите, осигуряващи здравни услуги и необратимо въздействие върху населението, което ги използва. Активни действия за стимулиране на настоящите и бъдещи медици е от изключително значение и всички, ангажирани в националното и местно здравеопазване, трябва да отговорят в спешен порядък. Огромна необходимост и предизвикателство е провеждане на политики спрямо новозавършилите и придобили специалност млади лекари, с които те да усещат сигурност и перспектива да остават и работят в България.“

Д-р Паунов е на мнение, че на местно ниво можем да спрем, поне частично, този процес с увеличение на заплатите на медицинския персонал, след като общинските лечебни заведения се направят конкурентно-способни и се създаде адекватен модел на финансиране на специализациите на много от младите лекари, избрали дефицитни специалности. Всичко това ще доведе и до едно по-качествено обслужване и вдигане на нивото на компетентност ма съответните отделения и клиники, с което ще могат да работят и по повече и по-високо платени клинични пътеки.

Като решение на този проблем, по инициатива на хирурга, общинският съвет отпусна по 200 хил. лв. в няколко поредни изминали бюджета за създаване на общински фонд за финансиране на специализации на около 20 млади лекари. "По този начин, целяхме те да останат в пределите на нашата страна, както и да запълнят кадровия дефицит в общинските болници, но управляващите ни излъгаха! Независимо от това, няма да се откажа и този път за постигане на тази важна за мен задача!“

„Общината, освен на културен център, може да развива и модела на университетски град, например, като финансира определен брой студенти държавна поръчка (отново срещу договор след завършване да работят в общински здравни заведения)", казва д-р Паунов.

Според хирурга, темата здравеопазване е много актуална и се използва за политически популизъм преди всеки местен вот за много от кандидатите за кметове или общински съветници, но никой не дава решение как ще стане промяната! Много от тях започнаха да си правят пиар и с младите лекари, но нека да не забравяме, че инициатор на тази тема съм аз и смея да твърдя, че мога да предложа вярното и работещо решение! Моята основна цел е Пловдив да бъде град на здравите и образовани хора. Във визията за местното ни здравеопазване, в изграждането, на която взех основна роля, освен, че сме посочили конкретните проблеми, сме дали и начините за тяхното решение. Убедихме се, че без действащи и добре подготвени лекари в новия общински съвет, няма как да се взимат и необходимите важни решения. В изминали комисии по здравеопазване имаше хора, които нямат никакъв капацитет да решават проблемите в тази сфера, а това доведе до още по-голям хаос и категорично не трябва да се допуска отново!

Уважаеми пловдивчани, с времето съм доказал, че не ме е страх да се изправям срещу проблемите и лобитата в здравеопазването, но, за да изпълня поетите си ангажименти, ми е необходима Вашата подкрепа на 27.11.2023 с №36 в интегралната бюлетина и преференция №106 в листата за общински съветници. За по-качествено здравеопазване с повече млади лекари!

Хирург посочи проблемите на здравеопазването в Пловдив и какви са решенията за тяхПодкрепете д-р Любомир Паунов с №36 в интегралната бюлетина и преференция №106

Млад лекар е решен да спаси от фалит общински здравни заведения в ПловдивПодкрепете хирурга с №36 в интегралната бюлетина и преференция №106

Купуването и продаването на гласове е престъпление!