Как, спазвайки клаузите на изгодно съставен договор, който не противоречи на закона, търговци на недвижими имоти в Пловдив следват частните си интереси? Как може да изглеждаш коректен, дори в нарушение на професионалната етика? Купува ли се „мисията да бъдеш сътрудник“ с още малко пари? Този и още въпроси поставя поредният случай на подведен клиент на агенция за недвижими имоти в Пловдив. Поради молба да запазим самоличността му скрита, ще го назоваваме Иван.

Мъжът разказва пред TrafficNews, че предприел важната крачка да закупи жилище, доверявайки се на агенция „ЕКС НВД“ /XNVD/, която има филиал в града под тепетата. След известно търсене попаднал на имот с перфектните параметри.

Направихме оглед на апартамента, който бях набелязал. Той отговаряше напълно на исканията ми, затова веднага след огледа информирах брокера ми, че съм готов да го закупя“, споделя Иван.

Любопитно било, че след като напуснал имота, отпред чакал друг потенциален купувач, придружен от служител на същата брокерска агенция.

Казахме им, че вече съм го ангажирал за купуване, но ми обясниха, че понеже са чакали досега, ще влезнат само да го погледнат. Според мен това беше безсмислено начинание, но бях развълнуван от това, което предстои и не обърнах особено внимание. Веднага се насочихме заедно с моя брокер към дома ми, където бях заделил сума за капаро в случай, че се реша на тази стъпка“, споделя Иван.

От „ЕКС НВД“ се ангажирали през това време да съставят договор. След час документът, който урежда последващите действия на брокерската агенция и купувача, бил двустранно подписан. Иван изплатил и дължимата сума от 2000лв., чиято цел би следвало да бъде стопирането на имота от продажба.

Излязох от офиса им и веднага започнах да действам получаването на потребителски кредит, с който да покрия оставащата част от сумата. Тъй като имам чисто кредитно минало, от банката заявиха, че още утре можем да подпишем договор за отпускането му. Уговорихме среща в 10 сутринта“, допълва той.

Скоро след това обаче плановете на Иван се преобърнали от позвъняване на брокера му.

Съобщиха ми, че човекът, влязъл след мен да погледне апартамента, също е пожелал да го закупи. Предложил обаче по-висока цена и на мен, вече подписал договор за стоп капаро, ми предлагат възможността да наддавам, за да запазя имота. Това е абсурдно! Бях адски афектиран, но не исках да предприемам действия, които не са в моя полза. Върнах се в офиса, за да потърся обратно парите си. Потърсих и обяснение за некоректността им, но управителят каза, че не е наясно със ситуацията“, споделя още той.

Сумата му била възстановена в пълен размер, а подписаният договор – разтрогнат.

Споделям всичко това не защото искам сензация, а за да предпазя останалите потребители, те може да са следващите жертви на подобни схеми. Само си представете, ако в другия ден бях отишъл да подпиша с банката отпускане на кредит“, заключва Иван.

Проверка на медията ни сочи, че агенцията „ЕКС НВД“ не е член на Националното сдружение на недвижимите имоти в България. В Пловдив тя се помещава на един адрес с имотна агенция „Rinex Revolution“, с чиято некоректна практика ви запознахме в друг наш материал:

Няма такъв имот! Брокер продава апартамент край река Марица за €62 000 с гледка към… КарпатитеСхемата е класически пример за злоупотреба с доверието на купувачите

Успяхме да разговаряме с мениджър на екип „Продажби“ Пламен Ковашки към „ЕКС НВД“, според когото ничии права не са били засегнати. Не е налице нарушаване на професионалната етика или некоректен подход, казва той и допълва, че пловдивчанинът по своя воля не е осъществил сделката. Според Ковашки сумата за имота не била „смъкната“ с 5000 евро чрез преговори с продавача, а по-скоро – Иван не е успял да покрие материалните искания, откъдето идва и конкурирането му със следващия човек, направил оглед.

Имотът не е наша собственост, а ние сме просто посредници. Подписаните документи са за договаряне на условията по сделката и ако клиентът е подписал по-ниска сума от търсената от собственика, реално се намираме в неизгодна ситуация. Собственикът си решава сам на кого да продаде имота си. Затова ние сме длъжни да информираме продавача и за останалите оферти“, аргументира се служителят Пламен Ковашки.

Потърпевшиятсам си е виновен за това, че не е имал финансова възможност да наддава за по-висока цена. По-важното било, че такава възможност все пак му била предоставена от страна на агенцията, казва мениджърът. Същевременно на въпроса дали покупката на имота не прилича повече на търг при така представените параметри, ни бе отговорено, че категорично не е така.

По думите му с подписаването на Договор за гаранция и плащането на 2000лв. Иван само заявявал желание да закупи имота, без това да гарантира неговата позиция на купувач.

Никъде в нашите договори не пише стоп капаро. Нарича се Договор за гаранция, който гарантира договарянето на условия. Ако купувачът беше изпълнил изискването за търсена цена, то всички права щяха да са негови. В случая той е дал по-ниска цена и единственото му право е първи да влезе в преговорите. Много ясно е описано всичко стъпка по стъпка. В договора е записано още, че лицето има срок от няколко дни да сключи предварителен договори – плащане на 10% от стойността на имота, което е стъпката, предхождаща окончателен договор. Или директно да сключи окончателен договор. Това се случва, ако условията са договорени“, допълва той.

На имотния пазар обаче правилата за стопиране на продажба са други, затова питаме защо се дават 2000 лева от клиентите, пожелали да закупят имот, и какви са условията, който се договарят след плащането им: „Те са, за да влезем в разговори за договаряне на условията – т.е. цената на имота“, казва още Ковашки.

По думите му продавачът на имота не е бил доволен от по-ниската цена, на която първоначално са се споразумели за продажба с Иван – „Когато интересите на две страни не се срещат, няма как да има сделка“.

Тук се откроява едно съществено противоречие. TrafficNews разполага с писмения договор за гаранция, подписан между пловдивчанина и „ЕКС НВД“, където ясно пише, че възложителят /Иван/ „предава сумата от 2000лв. като гаранция за закупуването на имота“.

В т. 7 е посочено, че ако купувачът не сключи договор за продажба на описаната в т.2 сума или пропусне срока – то той гуми сумата, определена като гаранция. Само че прехвърляне на собствеността не се осъществило поради обстоятелства, независещи от Иван – именно промяна в първоначално споразумяната цена за апартамента, описана в т.2 от контракта. Следва обаче т.8., която гласи – ако имотната агенция откаже да посредничи за осъществяването на сделката – се задължава единствено да възстанови цитираната сума на купувача. В конкретния случай това условие е било изпълнено и няма нарушение.

Нарушение обаче има в моралния и етичен кодекс на брокерите, което вероятно е и причината да не са членове на Националното сдружение на бранша. Да бъдеш коректен не е въпрос единствено на вътрешни убеждения и морал. Това е задължителен елемент от работната политика на всеки търговец, който държи на клиентите си и тяхното доверие. А това далеч не се купува с още малко пари.