Брокер „продава“ бутикови жилища в Пловдив, при това на "бомбастично" ниски цени. Надеждно строителство, перфектна локация, просторни помещения и стилен дизайн за изненадваща сума от 60 000 до 70 000 евро. Звучи като джакпот за всеки, който иска да закупи мечтания дом или да направи изгодна инвестиция в недвижимо имущество.

TrafficNews се натъкна на серия от примамливи обяви в социалната мрежа Фейсбук, публикувани в групи за наемане и закупуване на имоти. Голямо впечатление прави двустаен апартамент на района на Новотел. На последен 6-ти етаж в тухлена сграда, който разполага с хол с кухненски бокс, спалня с гледка, баня с тоалетна и входно антре. Цената за всичко това - 62 000евро.

Под обявата е оставен номер за връзка, на който наш репортер позвъни. Представяме се за потенциално сериозен купувач, който държи да направи спешен оглед на имота предвид апетитните му характеристики.

Ето и част от разговора ни с брокера, който се представя пред нас като Теодор от „Rinex Revolution“:

(Брокер)-Трябва да видим как ще се вредим за оглед, тъй като колегите също имат запитвания за този апартамент. Аз лично имам 5.

(Репортер)-Ако кажете, аз веднага мога да се освободя утре преди работно време. Сериозна съм в намеренията си, защото толкова хубав апартамент досега не съм виждала в обявите.

-Да, наистина, страхотно е мястото. Както се вика – такова място няма! Едно на сто излизат подобни жилища. Кажете все пак какви са вашите параметри, за да мога да подбера и други имоти за оглед.

-Нека първо направим оглед на този имот, защото много ми допада, а другите ви оферти да оставим за друг ден.

Стискаме си ръцете за среща рано сутринта преди още да се осъществят огледите, ангажирани от негови колеги. Тъй като апартаментът се намирал в сграда в близост до Новотела – това е и локацията, на която трябва да се видим.

Въпреки уговорката в остатъка от разговора ни бе обяснено: „Утре правим срещата, действаме апартамента, и вече ако има нещо друго, което мога да ви предложа във ваш интерес – ще го огледаме. Ще се чуем сутринта отново да видим кой накъде е и в точния час ще сме на адреса“.

Оглед трудно може да бъде осъществен предвид факта, че действителният имот се намира в покрайнините на град Брашов в Румъния. Всъщност снимките са откраднати от обява за къща под наем „Ara Chalet“ в Booking. Вилата се състои от 2 спални, 3 бани, оборудвана кухня и тераса с изглед към южната част на Карпатите. Брокерът предвидливо е подбрал онези снимки, които да не издават планинското разположение, както и че става дума за далеч по-просторни помещения.

Както се предполага, преди да се състои срещата получаваме обаждане от Теодор, който се извинява:

-Здравейте, за съжаление мой колега вече е получил капаро за харесания от вас имот.

-Много неприятно, защото наистина се надявах да закупя този апартамент – беше точно това, което си представям за мечтаното жилище!

-Понякога се получава така, когато няколко човека предлагаме толкова хубав апартамент – интересът е голям. Все пак мога да ви предложа още наши оферти. В края на работния ден може да заповядате в офиса ни, където да говорим подробно за това какво точно търсите вие...

Часове по-късно отново получаваме обаждание от друг служител на „Rinex Revolution“, които желае да ни предложат алтернатива на имота. 

Публикациите, направена от фалшив профил с име Ангел Павлов и на които отговори Теодор, са десетки. Общото помежду им остава измамно ниската стойност, която не отговаря на реалната пазарната стойност на жилището. Всички те не могат да бъдат открити в официалния сайт на брокерската агенция. Ето и част от тях:

Схемата е класическа – разпространяване на примамливи, но недействителни обяви, с които агенцията да привлече първоначални клиенти, на които впоследствие да пробута не чак толкова изгодните си оферти.

Хората, които са следят тенденциите в големите градове и в частност Пловдив, биха забелязали отдалеч червения флаг. Абсолютно невъзможно е жилища с подобни характеристики да бъдат открити на цени под 90-95 000евро, а дори това е сгодна цена. Но има и немалко клиенти, които се нуждаят от сътрудничество при закупуването на недвижим имот, и затова се доверяват напълно на „професионализма“ на непроверени агенции и брокери. След няколко неуспешни опита разбират, че са се закачили на въдица, която не само храни напразни надежди в тях, но спъва работата на коректни агенции, които не спекулират с професията си.