Изцяло несъстоятелни са твърденията, че в плана е залегнал опитът на държавата да въведе задължителна ваксинация, така Министерство на здравеопазването отговориха на острата критика от  Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, с която днес двете сдружения буквално поискаха оставката на министъра Стойчо Кацаров. 

 

В позицията от Министерството обясняват, че критикуваният Национален план за справяне с пандемията всъщност дава яснота как да работят всички браншове, като тези решения да не зависят от мнението на министри, здравни работници или политици. 

От МЗ обаче не свършват до там и завършват с много остра позиция, че изказаното днес искане на СЗБ и БАЗ е "Прокарване на политически позиции под маската на защита на съсловни интереси" и било "достойно за съжаление".  

СЗБ и БАЗ поискаха оставката на здравния министър Кацаров заради Националния план за справяне с пандемиятаСпоред тях има дискриминация и зле прикрит опит за въвеждане на задължителна ваксинация

Ето и целия отговор на Министерство на здравеопазването: 

Във връзка с разпространената позиция на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, Министерство на здравеопазването заявява, че изготвеният Национален план за справяне с пандемията от „Sars-CoV-2” дава ясна предвидимост на бизнесите и хората да работят в условия на усложнена епидемична обстановка. Планът осигурява прогнозируемост в дейността на всички икономическите сектори и дейности. Наличието на план означава, че който и да е министър няма да затваря и отваря бизнеси и дейности, когато му хрумне. Планът включва и автоматично стартиране на програмите за социално  подпомагане и подкрепа за бизнеса.

Изцяло несъстоятелни са твърденията, че в плана е залегнал опитът на държавата да въведе задължителна ваксинация. Точно обратното, планът дава допълнителна възможност в условия на пандемия да останат да работят различни учреждения и фирми. Това беше добре обяснено на среща, на която присъстваха представители на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Пандемията от COVID-19 не е приключила. Рискът от разпространение на следваща пандемична вълна, предизвикана от вариант делта на SARS-CoV-2, поставя на преден план дейностите, свързани с повишаване на обхвата с ваксини срещу COVID-19, особено в групите от населението, при които вече категорично е доказан повишен риск от тежко протичане на заболяването, хоспитализация, смърт.

Пандемията от SARS-CoV-2 налага по цял свят ограничения. От всички нас като общество зависи да проявим отговорност към собственото си здраве и към живота на близките си. Прокарването на политически позиции под маската на защита на съсловни интереси е достойно за съжаление.  Още повече по въпрос, засягащ живота и здравето на всички. Не са ли достатъчно дадените вече жертви?