Сдружение на заведенията в България (СЗБ) и Сдружение „Българска асоциация на заведенията“ (БАЗ) отново изпратиха остра позиция, с която на практика поискаха оставка на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, ако той незабавно не оттегли или измени Националния план за справяне с пандемията у нас. 

Те опаковаха това в мотото "Против сме оставането на служебния здравен министър Стойчо Кацаров на поста", като изтъкнаха, че отново са поставени на първо място в плана за затваряне на обекти при нова вълна на ковид-19. Освен това по думите им има сериозна дискриминация, позволяваща работа на заведения със 100% ваксиниран персонал за 100% ваксинирани клиенти.  

С "Националния план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2" нашият бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация, пишат още те. 

Вижте цялата позиция:  

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията се противопоставят срещу оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Повод за позицията на СЗБ и БАЗ е обявеният от здравното министерство "Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2" - безумен "план", който предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията - кафенета, ресторанти и нощни заведения. При положение, че 12 седмици след като в България отвориха нощните заведения /първи в Европа/, заболеваемостта не само не се повиши и за миг, а спадна над 20 пъти! Което ясно показва, че не в заведенията е проблемът с разпространението!

Превенцията от разпространението на вируса, средствата и мерките за опазване на общественото здраве, освен лична отговорност следва сериозно и отговорно да се превърнат в държавна политика! Представеният от служебния министър Кацаров "план" е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора! Отново целият проблем и отговорност за вирусна епидемия се прехвърлят върху заетите стотици хиляди в нашия бранш.

Изборът на всеки човек да се ваксинира или не, безспорно е личен, но липсата на разяснителна кампания, стимули за ваксинация и като цяло държавна политика за достигане високи нива на ваксинационно покритие, прави този личен избор труден за повечето български граждани.

В недомисления "план" на служебния министър Кацаров се предвижда затваряне на заведенията като първа стъпка при новата вълна. Тук дори не поставяме под въпрос настъпването й - редица европейски държави вече са в подем на заразяването с новите варианти и България няма да остане "остров в морето на вируса". И както написахме и преди, вече е ясно, че това е само имитация на „мерки“ на гърба на заведенията! Недоумение в плана буди и изискването в допълнителните му обяснения, където се говори, че ще могат да работят заведения само със 100% васкиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти, което пак е дискриминация спрямо заведенията - кафенета, ресторанти и нощни клубове. Ако такава ще е политиката на държавата, защо това се отнася само за един сектор??? Не би ли следвало всички обекти с обществено предназначение да бъдат подложени на същите рестрикции и задължения за ваксиниране??? Личен ли е изборът на работещите в нашия сектор или държавата, в лицето на служебния здравен министър, оставя на хората, работещи в бранша ни избора дали да се преквалифицират в друг бранш или да се ваксинират??? Защо вместо повсеместна ваксинационна държавна политика нашия бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация??? И прехвърля отговорността за нея само върху нас! Ваксинацията не може да е отговорност на заведенията!

Това е ДИСКРИМИЦИЯ!

Отново настояваме, както и по-рано през тази година по време на втората вълна, за равно третиране на всички сектори на българската икономика. Ако дадени правила ще влизат в сила за едни, то те трябва да важат за всички.

Затова сме против оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и искаме незабавна пълна промяна на така наречения "план", която да изключва каквото и да било затваряне, заради вирус, срещу който има безплатна и достъпна за всички ваксина.

Дебело подчертаваме, че повече няма да търпим ограничения в нормалното функциониране на нашите обекти и ще се борим докрай за правото ни на труд.