Не се очаква да бъде въведен локдаун в страната на този етап. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Според него ако се реши въвеждането на зелен сертификат като възможност за отпадане на всички ограничения на обществени места, такъв няма да се иска за деца, каквито идеи имаше първоначално. 

Всички детайли около новата заповед, която ще бъде издадена днес или най-късно утре, ще бъдат изчистени на среща с експерти от разширения съвет по епидемиология. Ще има срещи и с директорите на болниците.

"Ситуацията е много сериозна  и напрегната. Нарастващият брой на случаите на заразени с COVID и нарастването на заетостта на леглата в болниците, вкючително на интензивни, налага да се предприемат допълнителни противоепидемични мерки. Това нямаше да случи, ако лятото използвахме времето да се ваксинираме", коментира още министърът.

Според него особено тревожна е високата смъртност. Всеки 7-и, постъпил в болница у нас, умира, цитира министърът статистиката.

По повод ситуциите, в които на отделни места школи и езикови центрове останаха затворени, но не и стадионите, здравният министър обясни, че това се получило заради издадените на локално ниво от директорите на РЗИ заповеди за мерки. Със заповедта, която ще издадат от Министерството на здравепоазването, тези практики ще бъдат уравнени в цялата страна, уточни Кацаров. 

"Мерките, които прилагаме, се стремим да са максимално щадящи, но сме принудени от обстоятелствата. Не смятам, че сме закъснели или прибързали с тях", каза здравният министър. 

За натовареността в болниците и все повечето случаи, при които болни се връщат заради пълни легла, Кацаров обясни, че в лечебните заведения е създадена органзиация за постепенно разкриване на нови легла в зависимот от потребностите.

"Когато се изчерпат, с разпореждане на директора на РЗИ се разкриват определен брой легла в определени болници. Когато те изчерпат капацитета си, тогава се разкриват легла и в други, но броят на болните нараства, което налага да се предприемат допълнителни мекри за ограничаване на заразта", обясни Кацаров. По думите му в софийксите болници все още имало места. 

Прави се всичко възможно да се избегне забраняването на плановия прием в болниците, хората не боледуват само от коронавирус, увери Кацаров.  Затова спирането на приема ще стане само ако е направено всичко друго за ограничаване на разпространението на заразана.

Преценката дали да бъде настанен един болен в болница или вкъщи, се прави винаги, без значение дали всички легла са заети или свободни. Няма да се стигне до ситуация, в която болни се връщат, защото няма легла, каза Кацаров, въпреки все по-честите случаи, които медиите показват и сигналите от големите лечебни заведения за запълнен капацитет. 

Здравният министър отново коментира и предложението на Българската болнична асоциация, неваксинираните хора да заплащат лечението си, ако се разболеят от COVID. 

"Дал съм на юристите да разгледат това предложение, но ми се струва, че законът не го позволява", каза той.