Има голям недостиг на медикаменти в 25 от 27-те европейски държави, проблемът е общоевропейски. Това коментира здравният министър Асен Меджидиев. Той допълни, че вносът на медикаменти, особено на произведените в страните от ЕС, е затруднен.

„Ние активизирахме нашите производители да компенсират. Отделно, проведох разговори с Асоциацията на паралелните вносители и имам информация, че повечето медикаменти са договорени за началото на другата седмица”, обясни Меджидиев.

Министерството на здравеопазването е направило организация така, че да влязат допълнителни количества за зареждане на аптеките. „Проверяваме всички наличности по складовите ни бази при търговците на едро и това какви заяви има постъпили от аптеките”, подчерта той.

Тази сутрин в ресорното ведомство е обсъден вариантът да бъде наложена пълна забрана за износ на всякакви медикаменти за срок от един месец. „Не е законосъобразно, тъй като европейските конвенции са такива, че подобна забрана може да се налага само при извънредна епидемиологична обстановка”, разясни Меджидиев.

Здравният министър е получил информация, че определени фирми ще подсигурят още в понеделник наличието на антибиотици. „Най-важен в момента е недостигът на антибиотици, антиперитици, антидиабетни и антихипертензива. С усилията, които полагаме, съм сигурен, че в България ще постигнем резултати. Всичко е мобилизирано в тази посока”, увери той.

„Искам да видя в аптеките, където има липси, дали са заведени искания към търговците на едро за конкретните медикаменти. Съответно - ако търговците ги имат на складовете, дали изпълняват исканията на аптеките. В обратния вариант ще се наложат много тежки санкции. Ако хванем такъв търговец - директно отнемане на лиценз”, предупреди министърът.

Припомняме, че Пловдив също не изостава и дефицитът на лекарствени продукти се задълбочава все повече. Причината затова е, че търсенето им тази година е двойно по-голямо в сравнение с декември 2021 година. Към този момент на пазара липсват 23 антибиотични суспензии за деца от общо 42. В аптеките няма всички пет вида Аугментин, четири вида Амоксиклав, Азатрил, Бисептол, Зинат, Медоклав, Панцеф, Цефаклор, Валдоцеф и др. В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват. Комбинирани тестове за грип и Ковид също не са налични.

Сериозен недостиг при лекарствата за грип и антибиотиците в ПловдивВсе още има дефицит и на основно лекарство за диабетици