Рискът от разпространението на заразата е много по-голям ако бъдат отворени заведенията,  отколкото при фитнесите. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„В тези дни границата между справедливо и несправедливо много се размива, ние се опитваме да намалим щетите. Със сигурност ресторантите са най-готови и са най-ощетени. В този бранш са 400 000 граждани, но не страдат само те, а 7 милиона човеци. Страдаме всички ние, всички вие – да не би да и е приятно да носите маски в момента. Мерките, които предприемаме са здравни мерки и ние ще продължим да ги прилагаме, за да запазим човешки животи, а засегнатия бранш мислим за икономически мерки“, коментира още здравният министър.

Според него много повече са посетители на ресторантите, отколкото на фитнесите.

„Фитнесите освен, че са едно от най-опасните места, са и място на което хората тренират и спортуват. Там ще влязат 10-20 000 души и те ще бъдат изложени на риск, ако отворим всички ресторанти – какъв ще бъде рискът и дали цената която ще платим с новозаразени и загинали ще бъде оправдана. Всички браншове са ни скъпи, ако някой в момента ми е обиден – няма проблем, но аз съм се клел в това да опазя живота и здравето на хората“, категоричен бе Ангелов.

По думите на министъра не се очаква каквато и да е промяна в мерките в следващите 14 дни.

„Мерките, които към момента сме предприели ще останат такива и няма да си позволим лакатушане – разхлабване на мерките, на по-малко от 14-дневен период. Анализираме информацията на не по-малък срок от този“, посочи здравният министър.