Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев днес подписа заповед, с която разпореди на компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването на заседналия товарен кораб Vera SU.

За целта през последните дни са ангажирани всички отговорни институции, за да се намери най-доброто и безопасно решение и да се предотврати замърсяване на околната среда. Заповедта влиза в сила от днес и предвижда: безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и впоследствие задържане на плавателния съд и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи при операцията.

На мястото на инцидента е командирован изпълнителният директор на ИА “Морска администрация” кап. Живко Петров за координиране и контролиране на предприеманите действия и е в постоянна връзка с министър Алексиев.

Безотговорното отношение от страна на карабособственика доведе до пълното ангажиране на държавните институции през последните дни. Министър Алексиев и екипът му предприе необходимите действия с цел обезпечаване на процедурата.

“По никакъв начин няма да толерирам безотговорно отношение към здравето на хората, околната среда и нерегламентирани и непрозрачни търговски интереси”, заяви министър Христо Алексиев.