Петима са обвинените за каналджийство и трафик на хора, задържани у нас във връзка с атентата в Турция миналата седмица, съобщи Ангел Кънев от Софийската градска прокуратура. Те имат и второ обвинение, свързано с подпомагане на терористична дейност. 

По делото има и доказателства, че освен трафик на хора, са извършвали и контрабанда. Това не изключва оръжия, каза Кънев, но не даде повече подробности, тъй като информацията касае националната сигурност. Групата е вляза у нас незаконно. И петимата са чужди граждани, единият има и български паспорт. Държавното обвинение ще иска арест за четирима от тях. Петият е жена, която е с по-лека мярка, защото има тежки здравословни проблеми.

Още осем души са били задържани в Турция по подозрение за връзка с експлозията в Истанбул миналата неделя, съобщи Анадолската агенция.

При взрива на 13 ноември на пешеходната улица „Истиклял“ в центъра на Истанбул бяха убити 6 души, а 81 бяха ранени. Турските власти обвиниха за атентата Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара разглежда като разклонение на ПКК.

В съобщението от днес се казва, че арестите са извършени в рамките на разследването, което извършва републиканската прокуратура в Истанбул.

Според турското следствие те са оказвали помощ на извършителката Ахлам Албашир, както и на още един терорист, издирван във връзка с нападението - Билял Хасан, да пресекат незаконно държавната граница.

В петък турският съд остави ареста 17 от първоначално задържаните десетки по подозрение за участие в организирането на нападението.

 

Още от вторник от Софийската градска прокуратура комуникирали с турската страна. Възложили и задачи на контраразузнаването, които те изпълнили "перфектно". Изпратени са молби за правна помощ до няколко държави. "Има лице с международна заповед за арест от турската прокуратура, което издирваме", каза още Кънев, но отказа подробности.

Както стана ясно по-рано днес, двама от седемте задържани са разпитани пред съдия, а другите петима са обвинени.  При атентата загинаха шестима души, а 81 бяха ранени.