Започва най-мащабното за годината национално учение с международно участие на Специалните сили на Българската армия „Stealth Dagger 24“.

Двустепенното тактико-специално учение „Stealth Dagger 24“ ще продължи през следващите седмици и ще бъде проведено в различни райони на територията на цялата страна. По време на учението за първи път в нашата военна история ще бъдат оценени едновременно бойните способности на две Тактически групи за Специални операции от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) по стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите (SOFEVAL). Формированията ще бъдат сертифицирани за носене на дежурство в рамките на новия модел на силите на НАТО.

Целта на учението „Stealth Dagger 24“ е проверка на способностите на участващите щабове и формирования от СКСО в планиране и провеждане на специални операции за въздействие върху цели и обекти от оперативно и стратегическо значение и за противодействие на асиметрични заплахи по стандартите на Алианса.

По време на учението ще се отработват задачи в координация и взаимодействие с компоненти от конвенционалните сили.

Офицер провеждащ учението е заместник-командирът на СКСО полковник Иван Райков.