Офисът на Доброволно формирование "Пловдив 112" е бил запечатан заради предстоящ одит, заяви заместник-кметът по сигурност Йордан Ставрев. Той отрече да става въпрос за злоупотреби или разследване на дейността на формированието, като обясни, че се сменя целият ръководен състав. Досега начело бе Георги Влайков, а постът му ще заеме Атанас Доков, като заповедта вече е подписана. Освободени са и заместниците на Влайков, а новите заместници на Атанас Даков ще бъдат определени от самия него, след като встъпи в длъжност.

"Това е едно управленско решение, а не емоционално. Има някои нередности. Всичко, което е свършено, сме го оценили по достойнство и сме благодарили за това", заяви пред журналисти Ставрев. Той допълни, че извършването на одит е задължение на администрацията при смяна на ръководството. Засега заместник-кметът отказва да коментира нередностите, които са констатирани. 

Доброволно Формирование "Пловдив 112" при Община Пловдив е създадено през 2013 година. В него членуват над 80 души За да станат доброволци, кандидатите преминават специализирани курсове към ПБЗН и БЧК.  В тях те изучават основни методи и начини за справяне с горски пожари и пожари в открити местности, средства и начини за пожарогасене и получават знания и умения за оказване на първа долекарска помощ. 

Доброволците получават възнаграждание само тогава, когато кметът им възложи със заповед да се включат в определени кризисни ситуации. Бюджетът се формира от средства от републиканския бюджет и средства от общината.