Другата седмица се очаква решение дали и тестовете за антитела ще се признават като зелен сертификат. Това заявиха пред журналисти зам.-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов. "Искаме да вземем мнението на повече експерти по вирусология и епидемиология. Търсим решение много активно и ви уверявам, че то ще бъде на база експертни решения, а не политическо. В рамките на тази седмица това ще бъде обсъдено и другата седмица ще има решение на този въпрос", каза д-р Тома Томов.

Д-р Александър Златанов пък отбеляза, че зеленият сертификат работи добре и дава резултати.

„Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява. Със зеления сертификат отчитаме, че много дейности сега работят, които иначе биха спрели напълно при един локдаун. Имахме среща с всички Регионални здравни инспекции и впечатлението е, че мерките се спазват и това дава резултат. Сега изискването за тест позволява хората да бъдат диагностицирани навреме и да прекъснем разпространението на заразата при повече хора", каза д-р Златанов.

Локдаунът е много далеч, ако изобщо има такъв. Болниците се справят геройски – много по-успешно от предишните вълни. За което им благодаря, посочи д-р Златанов. И допълни, че не трябва да се гледат числата на заболели или починали, а да се взима предвид цялостната ситуация в страната.

Зам.-министрите обясниха също кои са противопоказанията за поставяне на ваксина.

„Абсолютна контраиндикация е наличието на анафилаксия или свръхчувствителност към някои от компонентите на ваксината или на помощните вещества. Като възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро-инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания – на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения", каза още д-р Томов. И даде пример, че ако човек има сърдечно заболяване, оттоци, задух, по медицински индикации ваксинационният процес може да се отложи.

В тези случаи ще се попълва формурял, в който лекарят ще напише какви са мотивите му за отлагане на ваксинацията и ще се подпише.