Всички ученици ще бъдат тествани в класните стаи от медицинско лице или учител. Това заяви зам.-здравният министър Александър Златанов по повод новата заповед, според която учениците от 1-4 клас се връщат в училище.

Той е категоричен, че тестовете са изключително надеждни и дават положителен резултата, дори когато тестваното лице няма все още симптоми.

Относно това кога точно ще се върнат учениците в класните стаи, министърът не бе конкретен, като заяви, че това ще се случи на 8 или 10, като няколко дни нямат значение, а важното е всичко да е добре организирано.

„Нашата политика е алтернатива на локдаун, създаваме безопасна среда и учениците могат да учат присъствено, най-уязвима е групата от 1-4 клас, тъй като те най-трудно усвояват материала онлайн“, каза още Златанов пред БТВ.

Тестовете вече са закупени и се очаква да пристигнат до края на седмицата, те ще стигнат за две седмици, като след това ще бъдат поръчани нови.

„Ще се следи ефекта и резултата, за направим преценка как ще процедираме. Възможно е да върнем и по-големите ученици също с тестване“, заяви още той.

Според него всички решения в момента се взимат на експертно, а не на политическо ниво.

„Ефектът на един локдаун е да спре предаването на заразата, а зеленият сертификат  постига същото, даже ефектите са по-добри, защото се прави по-голямо тестване и се откриват повече случаи, които се ограничават“, каза министърът.

Не се планува локдаун за възрастните хора, тъй като мерките към момента дават резултат.

„Навсякъде дават резултат, тези рекордни по смъртност не са адекватни като резултат, гледа се на една по-широка база – 14 дневна. Срещнахме се със здравни инспекции в страната и те заявиха, че хората възприемат и спазват мерките“, убеден е още той.