Южнокорейска секта зарибява младежи в Студентски град, алармираха постоянни обитатели на столичния квартал, където средната възраст е около 20-22 години.

Ролята на мисионерки изпълняват млади азиатки, които обикалят най-оживените места в квартала. Те спират минувачите и първо ги питат дали говорят английски и дали са чели библията. При утвърдителен отговор веднага започват своите беседи, а ако събеседниците не владеят езика на Шекспир, минават на развален български. Те настояват да представят "истинската църква на Майката Бог".

Репортер на TrafficNews също попадна на азиатките, които настойчиво се заеха да обясняват как определящо за вярата е ролята на майката . След това се заеха да включат в агитацията и видео, качено на телефоните им. Опитите да бъдат снимани обаче ги притесниха и те възмутени се оттеглиха.

Студенти разказаха пред TrafficNews, че от доста време редовно срещат чужденките, но засега не е ясно дали те са успели да вербуват свои последователи сред родните младежи. 

Други пък разказаха, че знаят за провеждани нощни ритуали от сектата в наети апартаменти в различни столични квартали. Азиатските мисионери са членове на Световната общност „Църква на Бога“, вярваща в Майката Бог.

За нея се заговори още преди 6 години, когато от Дирекцията на вероизповеданията предупредиха, че освен незаконна, сектата може да стане и опасна. Членуващите в нея са крайно консервативни, отричат всички останали религии и ги обявяват за фалшиви.

Според тях Бог съществува в женски образ и възприемането му като мъж е неправилно тълкуване на свещените текстове.

Световната мисионерска общност „Църква на Бога“ води началото си от 60-те години на миналия век. За неин основател се приема Ан Санг Хонг, който е роден през 1918 г. в Южна Корея в семейство на будисти. На 30-годишна възраст той приема кръщение в Църквата на адвентистите от Седмия ден.

След 16-годишно членувате в тази църква през 1964 г. основава нова религиозна общност под името Световна мисионерска общност „Църква на Бога“ (WMSCOG). В продължение на 21 години до края на своя земен път (през 1985 г.) той е начело на църквата, която към онзи момент включва 18 църкви с над 8 000 последователи.

Преди смъртта си Ан Санг Хонг публикува серия от книги, в които представя доктрината на общността. След смъртта му обаче неговите последователи се разделят на две групи, всяка от които предявява претенции, че е негов истински последовател. Първата група, известна под името „New Covenant Passover Church of God“ стриктно следва учението на Ан Санг Хонг, така, както е написано в книгите му.

Според тях Ан Санг Хонг е вярвал в изкупителното дело на Иисус Христос и никога не е предявявал претенции, че чрез него се изпълнява пророчеството за Второто пришествие.

Втората група негови последователи се групират около Джанг Гил Зах, съпругата на Ан Санг Хонг. Те проповядват доктрината за божествеността на Ан Хонг и Бог майка. Тази група последователи поставя началото на съвременната Световна мисионерска общност „Църква на Бога“, която в годините печели много повече последователи. Членовете на тази общност приемат Джанг Гил Зах за Бог майка и я наричат ​​„Небесната Майка“.