Трябва да се знае, че в България няма недосегаеми лица, тъй като сме правова държава. Някои хора бъркат независимата съдебна система с недосегаемост. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Той коментира и резултата след гласуването на ВСС относно предложението да започне процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Решението беше отхвърлено с 12 гласа "за" към 8 "против".

„Не съм изненадан от резултата, не съм имал и илюзии, че ВСС ще приеме моето предложение. Странно е, че след 7 часа обсъждане бе решено, че остава без разглеждане.  Въпреки това за мен това обсъждане в обществен, а донякъде и в професионален план постигна своята цел. Имаше дискусия и се чуха много различни доводи“, каза още Стоилов пред Нова телевизия.

„Аз продължавам да съм убеден, че нашата Конституция съдържа средства и инструменти, чрез които може да се постави въпросът за отговорността на тримата най-висши в държавата”, добавя проф. Стоилов.

Според него един от големите проблеми в нашата съдебна система е недостатъчната предвидимост на съдебните актове. Когато в правосъдието няма достатъчно предвидимост, то у хората се създава някакво усещане за това, че нещо се прави под масата.

На въпрос защо според него магистратите от ВСС са взели решение да подкрепят Гешев, Стоилов заяви:

„Аз не мога да разбера, как само те не виждат проблема, когато в България се шири корупция и липсва еднакъв критерии към различни лица. И всичко това при условие, че има толкова голям обществен натиск и недоволство“, заяви още министърът.