Американско уиски, италианско еспресо, тюменски бонбони, боровинки от Новосибирск, сръбски каймак, сладкиши от Ливан, български вина, сирена, колбаси и лютеници може да опита всеки посетител на панаира за храни и напитки в софийския Интер Експо център.

550 фирми от три континента участват тази година в най-големите изложения в хранително-вкусовия бранш – Месомания, Светът на млякото, Булпек, Интерфуд&Дринк, салон на виното #Retail Show. 200 са новите участници, а представените брандове са над 1200.

 C кoлeктивнo учacтиe ce включвaт Пocoлcтвoтo нa CAЩ, Итaлия, Руcия, Cърбия и Ливaн. Cрeд индивидуaлнитe учacтници има фирми oт Aвcтрия, Турция, Гърция, Хoлaндия, Финлaндия, Пoлшa, Румъния, Aрмeния, Унгaрия.
  
Още преди земеделският министър Десислава Танева да открие събитието, Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи водосвет, благослови хляба и храната и подари икона на Света Богородица на Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България, и на Атанас Урджанов, шеф на Асоциацията на месопреработвателите.
 
 "Това  международно изложение стана едно от най-големите в Югоизточна Европа. Страната ни има с какво да се похвали, имаме една изключително добра хранителна индустрия. Данните са категорични – независимо от трудностите в ежедневието, статистиката за 2018 година показва, че имаме ръст в производството и продажбите и на месо, и местни, и на млечни продукти, и на яйца.  България всяка година отчита ръст на селскостопанския износ“, каза земеделският министър Десислава Танева.
 
"Италия е търговски партньор номер 2 на България, италианските храни традиционно присъстват на българската трапеза", посочи посланикът на Рим в София Стефано Балди.
 
"Америка е дала много храни на Европа – домати, царевица, боровинки, ягоди, пуйки. Американската кухня пък използва вкусове от различни краища на света. US компании гледат към България, за да купят важни продукти от вас", заяви посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.
 
След това гостите се разходиха из изложбените зали и опитаха продуктите.

Много от щандовете предлагат храна директно от фермата – освен познатите сирена и луканки, бяха представени и храни, които носят вкуса на миналото – пушени меса, бабек, топузка, различни филета.
 
Вкусове от Ориента и Близкия изток пък предлага мандра от Силистренско. Сред деликатесите, приготвени по автентични рецепти от българско мляко, са млечни конци и перли, сладък каймак, както и лабне – сирене от цедено мляко.

На "Булпек" се представя и Професионалната гимназия в Своге, а щандът е отрупан с погачи, сладкиши и хляб, направени от нейните възпитаници. 

Черен шоколад с люта чушка и нар или млечен с ядки са за ценитерите на какаовото изкушение.
 
 Панаирът ще продължи до 9 ноември. Очакват се и организирани посещения  от няколко държави.