Извънредното положение е мярка, която позволява на държавата да се бори със заразата. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на "Тази събота" по bTV. Вече имаме много тежък санкционен режим. Първият ни проблем е пътуване "за" и "от" рисковите дърцжави. Може да се пъува, но с рестрикции. Българските граждани навсякъде по света трябва да са спокойни, че могат да се приберат по всяко време, отбеляза той.

Когато един човек се тества и тестът се потвърди, ние тръгваме по дирята му и започваме да изследдваме всички, с които е комуникирал. Има хора, които се държат безобразно, каза Дончев. Той подчерта, че в Наказателния кодекс вече има точка, която гласи, че всеки, който не спазва карантинта, го чака затвор. Това е много строго наказание, но така трябва. Даваме си сметка, че ограничаването на хора има последици. На първо място обаче е грижата за хората. Трябва да минем по най-добрия начин. Българският народ не винаги се обединява за хубаво, допълни вицепремиерът.

Томислав Дончев обясни и хаотичната реакция на хората по магазините: Този, който си купи 50 кг. захар не предпазва от коронавирус. Бъдете сигурни, че бизнесът би понесъл много по-сериозни щети при по-продължителна епидемия. С тези мерки искаме да минимализираме ефекта. Следим всичко, което се предлага и коментира. Тук нещата не са лесни. Най-лесно е да кажа, че помощ има, отбеляза той.

Една голяма част от България говори за 5 медицински сестри, които не са отишли на работа, защото ги е страх. Искам да говорим за тези, които са на линия от една седмица и не са почивали. Ще им осигурим необходимите възнаграждения за това, на което са подложени, обяви Дончев. Той допълни, че ще има помощи за временно освободените хора от работа и отбеляза, че държавата не може да покрие плащанията на всички клиенти по ресторантите.

Припомняме, че четирима души са арестувани и отведени принудително до домовете си, след като са нарушили домашната си карантина. Те са шофьори на тирове и са намерени в заведение в Сливница.