Гимназистите, които се натровиха в Правец преди два дни, според направените изследвания са пипнали инфекция, причинена от норовирус.

Понякога го наричат и вирус на "круизния кораб", съобщава Блиц. Не е страшен, и след като се овладее обезводняването, минава за два-три дни. Вирусът причинява гастроентерит и често се нарича и "стомашен грип" или "хранително натравяне". Симптомите включват, гадене, повръщане, диария, стомашни болки, главоболие, температура/студени тръпки, мускулни болки.

44-те деца от Правец се лекуват в УМБАЛ "Св.Анна" и Инфекциозна болница.

Обикновено симптомите продължават няколко дни, но често са сериозни. Като цяло хората разпространяват вируса, докато продължават да повръщат и да имат диария, особено от момента, в който те започват да се чувстват болни, в продължение на поне три дни, след като отшумят симптомите. Вирусът може да се открие във фекалиите в продължение на поне 2-3 седмици. Хората може да се заразят от консумирането на заразени храни или напитки; докосването до повърхности или предмети и последвало слагане на ръцете в устата; директен контакт с лице, което е заразено и има симптоми, като грижейки се за някого, който е болен, или яденето на едни и същи храни, или използването на едни и същи прибори за хранене с някого, който е болен.

За да се предпазите от този вирус, трябва да предприемете следните предпазни мерки:

Мийте си ръцете в продължение на 20 секунди, особено след като сте ходили до тоалетната, сменяли сте памперси, преди хранене или преди готвене на храна.

Преди консумация внимателно измивайте плодовете и зеленчуците.

Изчистете и добре дезинфекцирайте заразените повърхности веднага след заболяване, като използвате препарат за почистване, съдържащ
белина.

След заболяване, веднага сменете дрехи и чаршафи, които може да са заразени с вируса (използвайте сапун и гореща вода).

Измийте и почистете повръщано и/или фекалии в тоалетната чиния и се убедете, че районът около нея е чист.

Лица, които са заразени с норовирус, не трябва да готвят, докато имат тези симптоми. Те трябва да продължават да избягват да готвят в продължение на поне три дни, след като са оздравели. Храна, която може да е заразена от болен човек, трябва да се изхвърли навън.

Важно е хората да не бъркат "стомашния грип" с истинския грип, който също е най-разпространен през зимните месеци.

Още новини вижте - ТУК

TNS.bg