Успешния модел за развитие на индустрията в Пловдив и областта, както и нарастващия потенциал на ИТ и аутсорсинг секторите в града обсъдиха на работна среща зам.-кметът Стефан Стоянов и новият търговски съветник при Австрийското посолство Филип Купфер. Това е първата официална визита на Купфер в Пловдив.

„Пловдив се разраства с много бързи темпове, има повече от 20 000 регистрирани чужденци от цял свят, които живеят и работят в града. Тук се намира и най-големият индустриален център в България и един от най-големите в Югоизточна Европа, с над 74 000 заети в производството“, коментира Стоянов. Той допълни, че Тракия икономическа зона е едно от най-популярните места за инвестиции, с водещи международни компании, и продължава да разкрива все повече работни места.

Друг основен акцент на срещата беше темата за образованието. Купфер остана впечатлен от дигитализацията на учебния процес в Пловдив и изяви желание лично да разгледа как протича той в училищата при следващата си визита.

Той сподели още, че приблизително 35 000 са българите в Австрия като сред тях са и много български студенти.

„Това е един чудесен обмен между нашите нации – в социален и икономически план, и прекрасен начин да затвърдим българо-австрийската връзка“, добави Купфер.