Горивата у нас скочиха с над 30% само за последната година и към днешна дата цените продължават да се покачват и всеки ден да достигат нови рекордни стойности. Макар последните седмици да се забелязва минимално поскъпване на масовите горива, прогнозите на специалистите са бензинът и дизелът да достигнат стойности от около 3 лева в първото тримесечие на следващата година. Това се дължи на поскъпването на петрола на световната борса.

В момента Област Пловдив държи трето място за най-ниска цена на горивата в национален мащаб, като най-евтино е в Шумен. Втората позиция е за Велико Търново, а столицата София се нарежда на седмо място. Най-скъпи са горивата в Област Видин, следвани от Кърджали и Кюстендил. Справките са базирани на данните от сайта fuelo.  

Към днешна дата най-масовия бензин А95 в Пловдив струва средно 2,40 лева за литър. Дизелът се търгува при цена 2,44 лева, а пропан-бутанът е на цена от 1,37 лева за литър. Разликата със средните цени в страна е три стотинки при бензина и дизела и една стотинка при газта.

Обичайно най-ниските цени в града под тепетата се държат от бензиностанциите на „Рогошко шосе”, а най-високи са при големите вериги.  Ето и дневните цени, които предлагат отделните бензиностанции в страната.

Според данните за последната година увеличението в цената на масовия бензин А95 е с 0,62 лева, което е 34,25%. При дизелът е още по-високо – 0,68 лева, което са 37,99%. Най-фрапиращо е увеличението при газта където  то е с 60,47% на годишна база, което са 0,52 лева за литър. Прави впечатление, че тенденциите са за поскъпване за всички масови горива.

Цените на петрола на световната борса бележат спад за последната седмица, което е обнадеждаващо, че в България следващите седмици стойностите на горивата ще останат сравнително постоянни.

Макар че цените на петрола може да се облагодетелстват от възстановяването на търсенето, покачващите се цени на енергията и по-силната инфлация може да намалят перспективите за растеж. Миналата седмица Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници начело с Русия, известни като ОПЕК+, реши да се придържа към плана си за увеличаване на добива с по 400 хил. барела на ден през всеки месец до април 2022 година.