Да спиш в петзвезден хотел в София за 69, вместо за 700 лева и да обиколиш безплатно с екскурзовод забележителностите на столицата. Това предлага инициативата „Нощ на хотелите”, която ще се на 28 и 29 септември. Подобни събития има в Берлин и Прага, но у нас се провежда за първи път, обясни Антон Пенев от „Туристическа Академия”, която е организатор в партньорство със Столична община.

Основната цел на събитието е популяризирането на София като туристическа дестинация. Освен за гости на града, от него могат да се възползват и софиянци, които да погледнат столицата през очите на туристите. „Може да живеете зад „Хилтън”, например, но сега имате възможност да се възползвате от нощувка в хотела. Или да си подарите романтична нощ. Мнозина софиянци едва ли са разгледали всички забележителности на родния си град. Затова едно от логата ни е „На почивка с метрото”, обясни Пенев.

Над 20 Хотела с три, четири и пет звезди са се съгласили да предоставят стаи със закуска за събитието. Цените за двама са съответно 49, 59 и 69 лева. Някои от хотелите са приготвили и допълнителни бонуси като късно освобождаване на стаята или ваучер за вечеря.

Безплатният тур със сертифициран екскурзовод, осигурен от Столична община, е само за тези, които успеят да се включат, като си осигурят резервация в хотел. Обиколките включват централната градска част със старините, а вратите на Регионалния исторически музей, Зоологическата градина и парка „Врана” ще са отворени за гостите.  

Туровете са общо осем в двата дни – началото им е между 16 и 18,15  на 28 септември и между 11 и 13,15 часа – на 29. Началната точка е  площад „Света Неделя”.  Сред забележителностите, които ще бъдат посетени, са базиликата „Света София”, подземният Акропол, музеят на Батенберг, Западната порта.

Който пък не е успял да се вреди с резервацията, също може на 28 и 29 септември без пари да влезе в музея, да отиде и в Зоологическата градина и в парка „Врана”, като за това вече е издадена заповед от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Според Антон Пенев, в „Нощта на хотелите” ще могат да се включат около 500 човека. От понеделник /9 септември/ до 16 септември на сайта hotels-night.bg се обявяват хотелите, които са се съгласили да участват в събитието. Те не са дали цялата си база, затова местата са ограничени. Най-много са четиризвездните.

На 17 септември точно в 10  часа започват резервациите. Добре е кандидатите да са в този час на компютъра, за да могат веднага да букнат желаните нощувки, препоръча Пенев. Кандидатите не трябва да звънят в хотелите, а да го направят на сайта.

Запазването на стаи ще продължи докато има свободни места или най- късно до 20 септември.

От 10 септември София навлиза в най-активния си туристически сезон. Столицата, макар че по брой легла е под някои от морските курорти, е с най-висока целогодишна заетост на базата и с най-високи приходи от нощувки. Около 2 милиона  чужденци годишно идват в града.