Рокадата в ръководството на Инфекциозна клиника в Пловдив по никакъв начин не е туширало недоволството, което зрее там от миналата седмица, научи TrafficNews. Напрежението ескалира след като стана ясно, че само 12 души ще вземат обещаните  премии от 1000 лева.
 
 
Оказа се, досегашният началник на клиниката до. Андрей Попов е дал списък с 12 имена - 4 лекари, 4 сестри и 4 санитари, които отговаряли на критериите, поставени от министерството. Според работещи в клиниката обаче, бройката е занижена, тъй като в блока с болни от коронавирус работят 12 лекари, 9 сестри и 9 санитари.  "Работим без почивка, вечер на смяна има по един лекар, една  сестра и един санитар. Ако ние не сме на първа линия, ако ние не отговоряме на критериите, то кой отговаря на тях? Това е пълно унижение, подигравка с нашия труд" възмущава се медицинската сестра. 
 
След като на проблема беше дадена гласност, последва светкавична смяна в ръководството и от петък начело на клиниката е до. Олиана Бойкинова, която е и ръководител на катедра "Инфекциозни болести и паразитология". Промени в списъка с премиите обаче не е правена. 
 
Днес на въпрос на TrafficNes от Областния кризисен щаб отговориха, че премии за месец март ще получат 19 души от УМБАЛ "Свети Георги". 12 от тях са въпросните служители от Инфекциозна клиника и 7 са от Спешно отделение. "Бонусите се заплащат на медиците, които имат 7 смени по 12 часа и е дадена бройка според боря на леглата. От 18 март до края март бройката не е била значителна. За месец април регулярно ще се подават списъците,на здравните работници,  които са ангажирани с КОВИД-19, и те ще получат премиите по програмата" заяви проф. Карен Джамбазов, директор на  УМБАЛ "Свети Георги". 
 
Този отговор обаче едва ли ще удоволетвори работещите в клиниката, които смятат, че не е коректно при едно и също положено количество труд, да има двоен аршин за хората, които ще получават премии. 
 
Последиците от подобно разделение могат да бъдат в две посоки - демотивация на персонала , напускане или излизане в болнични. 
Доброволците да работят в Инфекциозна се броят на пръсти и ако проблемът не бъде решен своевременно може там да се озоват лекари и сестри, които нямат желание да са на първа линия.  И то точно по времето, когато се очаква пик на заразените.