Германските соларни панели произвеждат рекордни количества електроенерги и вече свалят рентабилността на въглищните централи в страната.

Чистото небе над Централна Европа помогна на фотоволтаичните централи да произвеждат 32 227 мегавата в понеделник, като победиха предишния рекорд на 23 март. Очаква се добрите условия да продължат тази седмица, според германската федерална служба за метеорологични условия.  

„Над Германия няма нито един облак“, каза по телефона Андреас Фридрих, говорител на DWD. „Високото налягане над Скандинавия ще поддържа тези условия поне в петък.“ 

Възобновяемите енергийни източници навлизат все по-дълбоко в пазарния дял на въглищата, горивото, на което е изградено богатството на Германия и промишлеността. Правителството прогнозира, че зелената енергия ще съставлява около 80% от сместа на електроенергия до 2038 г. в сравнение с малко над 40% през 2019 г. 

Правителството се съгласи с операторите на въглищни централи, ръководени от RWE AG и LEAG, постепенно да прекратят работата на електроцентралите, захранвани с горивото до 2038 г. Някои от тези съоръжения могат да се затворят по-рано от очакваното, тъй като намаляват разходите за слънчева енергия и твърдите цени на квотите за замърсяване с въглерод правят въглищната енергия все по-неизгодна.

Слънчевите условия означават, че слънчевата енергия генерира около 40% от енергията на Германия в понеделник, в сравнение с 22%, произведени от въглища и ядрени, според Agora Energiewende Слънчевата, вятърната и други възобновяеми енергийни източници представляват 78% от производството на електроенергия в Германия.

"Всяка година има повече повече слънчева енергия, така че рекордът се чупи почти всяка пролет", каза анализаторът на BloombergNEF Джени Чейз за покачването на слънчевата енергия, като добави, че по-малкото полети и по-ниското замърсяване на въздуха поради блокирането на коронавируса се отразява на процеса. 

Коронавирусните блокировки ускоряват пазарните тенденции, които обричат най-мръсното изкопаемо гориво. По-малката активност намали търсенето на електроенергия точно когато пролетното слънчево и ветровито време увеличава производството на възобновяеми енергийни източници, които имат приоритет пред изкопаемите горива при подаване в мрежата.

Това доведе до повече часове, в които цените на електроенергията станат отрицателни, при които на  потребителите се плаща, за да отнемат излишната мощност от мрежата. Явленията обикновено се наблюдават, когато празниците или почивните дни съвпадат с изключително слънчево или ветровито време.