Медици от няколко български града се организират в социалните мрежи, за да излязат утре на протест в защита на уволнената медицинска сестра от столичната болница "Токуда" Мая Илиева. Тя бе един от основните организатори на протестите на медицинските работници, които вървяха в цялата страна.  Според омбудсмана Мая Манолова уволнението й е опит за сплашване на всички нейни колеги.

Хора от София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Карлово сложиха слоган "Не на страха!" в своите профили в социалните мрежи в защита на Мая Илиева. 

"Утре предстои голям протест пред моята болница.  Не очаквах, тъй като просто имах намерение да отида и да си оправя документите, да приключим с всичко. Протестът просто ще бъде в моя подкрепа. Хората не са съгласни за начина, по който работодателите се отнасят към мен. Това не бива да се случва в една правова държава", сподели пред TrafficNews уволнената медицинска сестра. 

Мая разказа още пред екипа ни, че вярва в справедливостта. До момента вече е спечелила пет дела срещу "Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда", включително и срещу бившия директор на болницата д-р Явор Дренски. 

Ръководството на болницата, в която е работила досега, обаче отрича да има връзка между протестите и уволнението.

"Поводът за налагане на дисциплинарното наказание са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни", гласи официалното становище на "Аджибадем Сити Клиник":

Ето какво заяви Мая Илиева пред TrafficNews:

Уволниха един от организаторите на протеста на медицински работнициМая Илиева отрича да е нарушавала правилата за работа

Медицински работници скачат на пореден протест! Този път в БургасКъм тях ще се присъединят и служители от болниците в Айтос, Карнобат и Сливен