Протести да иска човек в милата родина. Едни протестират за неизплатените си заплати, други искат по-чист въздух в мястото, в което живеят, а трети – да спре насилието над децата им. Общото между всички тези хора е, че се борят за защитата на свои права или на тези на техни близки. Има обаче група хора, които се борят за правата не на хората, а на животните. Става дума, разбира се, за веганите, а техният яростен протест ще удари Пловдив този уикенд!

Тези хора са твърдо убедени, че щом те не ядат животински продукти, никой друг не трябва да го прави. Вероятно идеята на протеста им е да ни убеди точно в това. Вярвате или не, веганите си имат и съюз. Мощното им обединение за справедливо отношение към животните, които ние консумираме със задоволство, все още няма за цел да завладява света. Преди това само ще се бори за „справедливост” и „свобода”. Как? С проява в центъра на Пловдив.

Сдружение „Български Вегански Съюз” съобщава, че тази събота на Централния площад до фонтана, ще бъде проведен „революционен и исторически първи ВЕГАН ПРОТЕСТ в Пловдив”. Точно така – до момента веганите се караха само на столичани за това, че си похапват мръвчица, но изглежда дойде и нашият ред, тук под тепетата.

Не знаем дали да се притесняваме. Думата „революционен” ни тревожи, защото доста революции са кървави. Освен това в сайта си Сдружението има и собствен манифест, който започва така: „Ние вървим на тази земя с огън в ръце. С огън в очите. Живеем, за да се борим за справедливост. Ние правим революция, пишем история. Ние сме съюз от веган аболиционисти”. Схващате идеята.

Да не забравяме, че кървавата тематика досега често присъстваше в подобни веган прояви в София. На един от протестите момичета бяха опаковани в тарелки, по подобие на пилетата, които месоядните българи обичат да си купуват от магазина. Дали „човекоядната пропаганда” ще е налице в Пловдив предстои да видим. Не знаем дали е добра идея, след като в града вече е имало истински случаи на канибализъм (подробностите си припомнете ТУК)

Естествено, няма да се учудим и на друга креативна изненада от страна на веганите, с която те да се опитат да ни спасят от сочното изкушение на свинските пържоли. Макар че след досегашните им прояви, истинска изненада би било, ако седнат край Фонтана и започнат да нагъват дюнери. Това ще е истински обрат!

Независимо дали подкрепяте Българския Вегански Съюз и идеите им, или обичате да хапвате задушени картофи най-вече като гарнитура за едно добре изпечено пилешко бутче, можете да присъствате на протеста в събота. Обявеният му начален час е 18:30 ч.