Обществената поръчка за 1600 устройства за гласуване е била отменена, съобиха от ЦИК на брифинг днес. Обсъжда се нова поръчка, като все още не е решено дали да вземат повече машини, тъй като се прогнозира по-висока избирателна активност. 

На вота ще гласуваме в 11 643 секции. Избирателите по списъци са 6 708 189, сочат прогнозните данни на ЦИК.

22 партии и коалиции са подали документи за участие и в парламентарния, и в президентския вот. 12 партии и коалиции са подали документи за регистрация за парламентарните и президентските избори. 10 само за парламентарните. 

Само една партия не е била регистрирана, поради липса на ключов документ, съобщиха от ЦИК. Това е партията „Българско лято”. Така регистрираните са 21, но част от тях са с неприключила проверка. Ако всичко е наред след проверката, регистрацията остава, заявиха от комисията. 

До 4 октомври ще продължи регистрацията на Инициативни комитети за издигане на кандидати за президент и вицепрезидент. След това ще започне приемът на документи за регистрация на кандидатските листи за президент и вицепрезидент. В същите срокове районните избирателни комисии ще регистрират инициативни комитети за участие в изборите за НС, както и листите им.