Цената на петрола на световната борса продължава да пада със всеки изминал ден, но масовите горива по родните бензиностанции трайно задържат цена над 3 лева за литър.

Измина вече един месец от шоковото поскъпване на горивата по бензиностанциите, но какво се промени от тогава? Огромни опашки се извиха в цялата страна на 2 март, а бензинът и дизелът достигнаха стойности от почти 3 лева. Масовата истерия и презапасяване, породена от страха за недостиг на гориво и повишение в цените бързо се превърнаха във водеща тема във всички медии и социални мрежи.

Опашки в Пловдив, истерия в София – цените по бензиностанциите се сменят за часовеКилометрични колони има по евтините обекти под тепетата, в столицата са навсякъде

Справка със сайта fuelo показва, че петролът на световната борса на 2 март се търгуваше за 112,20 $/барел. Последваха няколко дни на покачване, чийто пик беше отчетен на 9 март - 128,46 $/барел. От тогава цената на петрола постепенно започна да се понижава с всеки изминал ден. 

Към днешна дата, американският лек суров петрол прибави 2 цента, спрямо нивата си от петък, до 99,29 долара в азиатската сесия на Нюйоркската фондова борса тази сутрин. Контрактите загубиха 1 на сто в петък до 99,27 долара за барел. Сортът Брент от Северно море повиши цената си с 13 цента до 104,52 долара за барел.

Картинката по родните бензиностанции обаче далеч не следва тенденцията с цената на петрола. Въпреки сривовете на черно злато в световната търговия, понижение на цените на горивата в България все още няма.

Ако погледнем по-детайлно данните от сайта fuelo, ще забележим, че родните бензиностанции не реагират на ситуацията.

За последния месец масовият бензин А95 е поскъпнал с 0,15 лв./л. (5,38%) с тенденция за поскъпване. Дизелът е поскъпнал с 0,21 лв./л. (7,42%) също с тенденция на поскъпване. Пропан-бутанът е повишил цената си с 0,05 лв./л. (3,25%), а метанът е поскъпнал с 0,13 лв./кг (4,56%). Те също са с тенденция на поскъпване.

Средната цена за Пловдив днес на Бензин A95 е 2,92 лв./л., на Дизел - 3,02 лв./л. Пропан Бутанът се търгува средно за 1,58 лв./л., а метанът - 2,69 лв./кг. Цени под 3 лева се срещат единство на по-малките бензиностанции в града, докато при големите вериги стандартно цената е по-висока и е над този праг. Област Пловдив е на 3 място в класацията на Fuelo.net за най-евтини горива в България за днес, като по-ниски цени са отчетени единствено в областите Перник и Русе.