Предвидените от ЦИК подвижни секции, с които трябва да гласуват карантинираните на изборите на 14 ноември, може да не достигнат, ако броят на хората в изолация продължи да се покачва. За това предупреди зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Цветозар Томов пред Би Ти Ви.

Томов призова всички карантинирани, които желаят да гласуват, да подадат заявления на време, за да може това да се предотврати и гласуването да бъде осигурено за всички.

Днес проверявах колко са карантинираните - 163 хил., и за последната седмица са нараснали с 30 хил. Те могат да достигнат 200 хил. до изборите. Страхувам се, че предвидената възможност за подвижни избирателни секции, може да не е достатъчна, каза Томов.

Никой не бива да е лишаван от правото си на глас. Въпросът е да се подават навреме заявления и да проведем достатъчно добра разяснителна кампания. Хората, които са заразени от вчера, ще попаднат в карантина в изборния ден, подчерта той. 

Днес ВАС трябва да се произнесе по повод обжалването на решението на ЦИК да се броят всички разписки от машинното гласуване, каза още Томов.

Моето основно притеснение е, че съм говорител на комисията и трябва да представям нейните решения публично, а в случая не съм съгласен с него и някак не мога да изпълня функцията си. Тогава нямах възможност да участвам на заседанието и не съм гласувал. Ако бях, щях да гласувам против, подчерта той.

Не представям становището на ЦИК в момента, а личното си мнение. Смисълът да се вземе това решение е, че трябва да има контрол върху начина, по който работи софтуера на машините. Затова е резонно да се броят контролни разписки. Има още много инструменти за превенция - удостоверява се софтуерът на машините, те самите имат доста защити срещу непредвидено вмешателство. Решението да се броят всички разписки е сравнимо с решение на Българската агенция по храните всяка пита кашкавал да бъде проверявана преди да се изложи на щанда. Това е идиотско и не бива да се прави по този начин. Трябва ни достатъчно добра извадка, за да знаем, че всичко работи нормално. В противен случай ликвидираме едно от най-съществените преимущества на машинното гласуване - възможността да се ликвидира субективния фактор при броенето, категоричен бе той.

Досега не сме регистрирали разминаване между машинното броене и човешкото броене, което да се дължи на машината. Очаквам, че и сега ще стане така и това създава маса допълнителни проблеми и напрежение в комисията. Още повече, че в Изборния кодекс е разписано, че се зачита машинния вот, продължи Томов.

Очаквам по-мъчителна нощ за членовете на комисията заради това решение, по-дълъг изборен ден няма как да има, допълни той.

 Разчетите на комисията са направени така, че да не допуснем опашки. Надявам се, че сме взели всички мерки, но в сегашната ситуация активността може да ни изненада. Ако е висока и създаде затруднения, не бих казал, че е неприятна изненада, по-добре е да гласуват повече хора, каза той. Томов подчерта и, че при евентуален балотаж, ЦИК счита за най-добре да се изпратят наново комплект машини, а не тези от чужбина да се разкарват дотук и обратно.