„В момента взетите мерки у нас във връзка с коронавируса отговарят на ситуацията. Всички останали биха били драстични – затваряне на търговски обекти или пълна карантина на цялото населено място. Това би имало тежки икономически последици“.

Това каза пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев, допълвайки, че не счита, че към момента подобни мерки са необходими.

По думите му, ако човек е в паника, вероятността да се зарази с коронавирус е много по-голяма.

Томислав Дончев потвърди, че България ще произвежда защитни облекла. Снощи дори е получил снимки на първите мостри.

„Производителите явно са се мобилизирали и вече имаме първите мостри, които трябва да бъдат тествани от специалисти днес или утре, за да може да започне производство и снабдяване там, където е необходимо“, каза вицепремиерът.

„Няма гаранция колко дълго ще продължи тази ситуация. Учените се надяват заразата да изчезне със затоплянето на времето. Това обаче е само предположение“, допълни той.

Дончев не се ангажира да предположи кой е нулевият пациент. Скоро ще бъде и преценено дали да се удължи грипната ваканция. В районите, където има констатирана зараза, има основание грипната ваканция да бъде удължена, смята той.

Според Дончев коронавирусът със сигурност ще засегне икономиката и то в недобър план.

„Има данни за свиване на растежа и за опасност от рецесия на световната икономика. Надеждите на всички са, че идването на пролетта ще спре вируса или откриването на ваксина. Ще видим кое от двете ще се случи по-бързо“, каза вицепремиерът.