Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявиха категоричната си позиция против подхода, демонстриран от държавата по отношение на „зелените сертификати“. Те за пореден път го определиха като „дискриминиращ“, след като днес темата за изискването на документа за достъп до Парламента бе отложена.

Припомняме, че не само бизнесът, но и гражданите считат за необходимо управляващите да влизат в сградата на Народното събрание със зелен сертификат. Това показа анкета, проведена от TrafficNews:

Пловдивчани: Политиците трябва да дават пример, зеленият сертификат да е задължителен и за тяхВижте какво смятат местните за това дали документът за ваксинация или антитела трябва да се изисква за пловдивската администрация

Ето и становището на организациите:

Днес за пореден път темата за въвеждането на документа в Народното събрание беше отложена! В същото време множество сектори на българския бизнес, които са далеч по-малко рискови в сравнение с Парламента и държавната администрация, са принудени да работят със „зелен сертификат“. Защо?! За да се имитират мерки, да се правим, че нещо вършим, а в същото време хората, които сме избрали да решават съдбата ни да ни се подиграват и да съсипват поминъка ни?!

Не е честно, не е редно и ние не сме съгласни!

На всичкото отгоре се обсъжда, при евентуално въвеждане на „зелен сертификат“ в Народното събрание, всички ние като данъкоплатци да плащаме тестовете на неваксинираните високоплатени депутати и чиновници. От какъв зор? Работодателят, когато изисквал сертификат, да поемел тестовете… Желаем да напомним, че ние като работодатели не сме искали въвеждането на „зелен сертификат“ за обектите ни, но с министерска заповед сме принудени да го спазваме и никой не поема тестовете на служителите ни!

Тежката дискриминация по темата трябва да спре! Не може правилата да важат за едни, а демонстративно да се пренебрегват от тези, които ги въвеждат!

Всички ние виждаме, че ковид кризата се задълбочава не само у нас, но и в целия свят. Време е да се поеме отговорност и да се преосмисли обхватът на "зеления сертификат", така че той или да обхване целия обществен живот, или да отпадне като изискване.