Трябва ли зеленият сертификат да бъде въведен като задължително условие за достъп до сградата на Народното събрание? Това предложение като че ли предизвика катаклизъм в пленарната зала и успя да скара депутатите. С изненада разбираме обаче, че докато от партиите до последно спорят да го бъде или да не го бъде, народът е категоричен – зеленият сертификат трябва да стане задължителен за политиците.

В действителност това бе най-спорният документ, който успя да разклати почвата в страната и да повдигне множество въпроси. Някои от тях бяха преекспонирани или смукани от пръстите като например - дали той не нарушава неприкосновеността на личните ни данни и правото на здравна тайна. Други обаче бяха съвсем резонни – защо, след като документът се изисква за всички граждани, които искат да отидат на театър или заведение, не се изисква и за депутатите, който стоят в пленарната зала с часове, понякога дори без маски?

Според пловдивчани, взели участие в социална анкета на TrafficNews, щом документът се изисква от гражданите за извършване на дейности на закрито, следното правило трябва да бъде приложено и за народните представители. А обяснението им е обективно – политиците трябва да водят народа с личен пример.

Всеки трябва да поеме отговорност за себе си, но и за останалите. Ваксинацията е въпрос на личен избор, но зеленият сертификат се изисква за много хора, трябва и за политиците в такъв случай“, коментира Димитрина Ботева.

Зеленият сертификат трябва да бъде въведен за всички структури, без изключение. Според мен цялата ни държава трябва да се ваксинира“, споделя Елена, според която спънка за постигане на масова ваксинация се оказва разнопосочната информация, която медиите представят.

Християн Христов обаче набляга на факта, че е важно контролът за валидност на зелените сертификати да бъде затегнат. Според него масово се употребяват фалшиви такива, което застрашава обществото и здравната ни система. Според него е от голяма важност хората да бъдат ваксинирани, за да се преборим с COVID-19.

Все пак идеята достъп на депутате до Парламента да бъде осигурен само с наличие на зелен сертификат има и своите противници. Станалата известна през последните месеци позиция „всеки сам си преценя“ обаче споделя само Анелия.

Тя е категорична, че ваксинацията трябва да бъде личен избор, който не бива да се налага на хората. Според нея нито в Парламента, нито в сградите на местната власт в Пловдив трябва да се изисква документ за ваксинация.

Припомняме, че бизнесът също се възпротиви на решението зеленият сертификат да не важи за държавната администрация. В крайна сметка Министерството на образованието първо ще въведе зелен сертификат за всички свои служители от 24 януари 2022 г. В края на годината обаче решение на премиера Кирил Петков обяви – от 7 февруари всички депутати ще трябва да представят документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, за да влязат в сградата на Народното събрание.

Въведените условия няма да се прилагат по отношение на съдиите и служителите в Конституционния съд, представителите на медиите, гражданите и юридическите лица, подаващи документи, жалби и сигнали, лицата до 18-годишна възраст.