Въвеждането на "зелен" сертификат от утре като условие за присъствено обучение на студентите е прибързано, коментираха пред "БНР" от Националното представителство на студентските съвети.

Оттам смятат, че е било редно да бъде даден гратисен период от един месец, в който студентите, преподавателите и обслужващия персонал да се ваксинират, за да получат удостоверението.

От Студентските съвети са притеснени, че за да получат зелен сертификат, преподаватели, обслужващ персонал и студенти трябва да имат завършен имунизационен цикъл, което изисква време, а заповедта за сертификатите влиза в сила още утре.

Предвид ниския процент на ваксинация в системата, резултатът ще е преминаване в онлайн среда от утре, смята Даниел Парушев, председател на съветите:

 "Което със сигурност няма да е добре за системата на висшето образование, а със сигурност и сред студентската общност, защото студентите няма да бъдат подготвени след две, четири, пет години, когато трябва да завърши тяхното обучение на пазара на труда".

Според Парушев, студентите трябва да имат право на присъствено обучение и с доказване на антитела срещу Covid:

 "Много студенти и преподаватели взимаха тестовете си от аптеките, те имат в момента антитела, официалната статистика обаче не ги засича", допълни той.

Предстои извънредна среща на студентските съвети днес, по време на която ще бъдат обсъдени зелените сертификати.