Студенти от Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” и представители на журналистическата гилдия в Пловдив заеха местата на съдии, прокурори и адвокати. Те се въплатиха в ролите по време на импровизиран съдебен процес, който бе част от инициативите за отбелязването на 140-годишнината от създаването на Окръжен и Районен съд.

Казусът, по който заседаваха „юристите”, е по истински случай от практиката на съда.

Благодарение на мъдрите съвети на магистратите, участвали в импровизирания процес, участниците защитиха всяка една теза, а присъдата бе в пълен синхрон с повдигнатото обвинение.

„Целта на подобни съдебни процеси е да се запознаят бъдещите юристи с работата на съда, ролите на адвокатите и прокурорите и не леката задачи при постановяване на присъдата”, заяви председателят на Районен съд Иван Калибацев.

Тричленният състав осъди 35-годишен охранител за причиняване на средна телесна повреда. Той нападнал и ударил клиент на дискотека, а причината била жена. След удара потърпевшият паднал по стълбите в бара и припаднал. Междувременно гардът избягал към вътрешната част на заведението. Побоят станал пред погледите на приятелката на раненият младеж.

Лекарски екип откарал пребития в болница. Той бил с отоци и синини по главата, както и открита рана. Имал травми и по тялото.

В съда бе представена съдебно-медицинска експертиза, в която категорично бе описан механизмът на причиняване на травмата. Направена бе и техническа експертиза на записите от камерата. На кадрите обаче не се вижда самият удар, нито лицето на охранителя. Единствено се е откроявал надписът „охрана”.

Накрая съдът се оттегли на тайно съвещание, а когато се върна в залата, произнесе присъдата, като се мотивира подробно за съдебния акт. Магистратите признаха за виновен подсъдимия, като му наложиха една година условно с три години изпитателен срок.  

Бъдещите съдии, адвокати и прокурори получиха ценни съвети от представителите на пловдивския съд. Много от тях видяха себе си в бъдещето именно в съдебна зала.