Започваме ефективен протест, съобщи в студиото на „Събуди се” председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. Медиците недоволстват от промените в правилата на работата им, които според тях са за сметка на здравето на пациентите. 

 „Протестът  ще се изразява в прекратяване на работа. Искам да поднеса извинение на нашите пациенти заради временно неудобство, но те трябва да знаят, че ние сме се погрижили навсякъде, където ще има протести да има кабинети, които да поемат пациенти с остро възникнали заболявания. Информация за това къде се намират тези кабинети ще има на вратите на кабинетите всички стачкуващи лекари”, обясни той.

 „Стачката започва в няколко области, а след това ще се включат още области. Утре започваме с Кюстендил, Велико Търново, Разград, Ямбол. Всеки следващ ден ще обявяваме кои области ще се включат в протеста”, каза още д-р Киров. „Надявам се това, което сме поставили на масата като проблеми, да бъде решено и всичко да продължи както трябва”, призна той

 „Ние не стачкуваме за нашите пари, ние сме принудени да се превърнем в бездушни чиновници, които изпълняват безсмислени наредби, които са във вреда на пациента. Не искаме да бъдем такива хора, искаме да бъдем лекари, които се грижат за здравето на хората”, коментира д-р Гергана Николова, която работи като общопрактикуващ лекар.  „Ние сме заложници на една система, на едни наредби, които не са измислени за пациентите, те вредят на пациентите”, каза още тя.

Д-р Румен Алексов е един от 87-те общопрактикуващи лекари в Кюстендил, които в понеделник няма да влязат в кабинетите си. Той е и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил. „Разбираме, че това нещо ще доведе до определени затруднения и сътресения, но общо взето това е целта на нашата крайна мярка -  да усети системата, че ние не може да ни пренебрегват”, заяви той.

Недоволството  на доктор Алексов и колегите му е насочено срещу служебният рамков договор. „Министър Петър Москов най-нагло и безцеремонно лъже хората, че средствата за доболничната помощ са увеличени с 36 милиона лева, което абсолютно не отговаря на истината”, коментира д-р Алексов. Новият рамков договор предвижда и въвеждането на пръстов идентификатор за пациентите. Според лекарите, обаче той само би затруднил работата им. 

Пациентски организации и медиците в Спешната помощ се разграничиха от предстоящите протести на общопрактикуващите лекари. Според тях акцията ще изложи на риск живота на пациентите, ако личните лекари не осигурят достатъчно дежурни кабинети. Спешните медици призоваха останалите лекари да се откажат от ефективните си протести. 

Премиерът Бойко Борисов защити реформата в здравеопазването и изрази недоумението си от предстоящите протести. "Не може непрекъснато да се увеличават парите за здравната система", коментира той. 

Още новини ТУК

TNS.bg