Доверявал съм се на експертите и съм утвърждавал графика, който ми е предоставен от тях. Това каза бившият министър на околната среда Нено Димов пред Апелативния специализиран наказателен съд, където се решава дали ексминистърът трябва да излезе на свобода. 

По време на заседанието стана ясно, че "Стомана индъстри" и Топлофикация - Перник са плащали 13 ст. за кубик, за разлика от гражданите, за които цената е 2 лв. за кубик. По този начин прокуратурата изчислява щетата.

"Стомана индъстри" е могла да взима вода и от р. Струма, за което е имала разрешение. Според обвинението с деянието на Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост, е засегнал интереса на над 97 хил. души, съобщи "24 часа".

Прокуратурата представи два нови тома доказателства с разпити на свидетели, сред които зам.-министърът Красимир Живков, зам. -министърката на околната среда Атанаска Николова, служители в дирекцията за управление на водите.

От показанията на всички ставало ясно, че единствено министърът утвърждавал с подписа си месечните и годишните графици за водоползване. 

Ще остане ли Нено Димов за постоянно в ареста?Решението на апелативния спецсъд е окончателно.

Основното задължения на ВиК са свързани със съхранението и ремонта на съоръжението на яз. "Студена" и водопреносната мрежа. Същото важи за Министерството на регионалното развитие, но не и към водите. 

Управлението на водния ресурс е правомощие единствено на министър на околната среда, посочиха от прокуратурата.

Според адвокатката на Димов, Ина Лулчева, той получавал за утвърждаване графиците, изготвени от експертите, с обяснителни записки, но не и с други документи. Въпросните записки били изчезнали, обяви в пледоарията си Лулчева. Тя посочи, че никои свидетел не е казал досега, че министъра не се е съобразил с обяснителните записки. Графикът е изготвян от експерт, съгласуван е с още 2-ма, и зам.-министърът, който отговаря за водите, обясни Лулчева. 

Как е източен язовир "Студена"? Спецпрокуратурата публикува доказателства срещу Нено ДимовРазпитите на управителя на ВиК Перник и на служител от МОСВ разкриват картината довела до водната криза