Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу пазарджиклията Данаил Борисов. 45-годишният мъж е стар познат на органите на реда – името му е замесено в над 30 дела, повечето от които за финансови измами, но и за отглеждане на марихуана край пазарджишкото село Мало Конаре. Сега обаче прокуратурата го обвинява за укриване и неплащане на ДДС в особено големи размери.

В периода от 14 декември 2012 г. до 13 март 2013 г. като управител на фирма в Пловдив Борисов е избегнал плащането на данъчни задължения в размер на 53 159 лева. За целта той е използвал документи с невярно съдържание, невярно деклариране и приспадане на неследващ се данъчен кредит. В справката-декларация, която той е подал за периода от 1 ноември до 30 ноември 2012 г. вместо да отрази, че дружеството дължи 31 144 лева по Закона за ДДС, той посочил, че няма данъчни задължения. Не е вписал в дневника за продажби на дружеството и отчуждаването на два имота, струващи 186 864 лв.

Още по-интересен е случаят с втората справка декларация, която Борисов подал за месец януари 2013 г. Там той посочил, че дружеството му дължи ДДС в размер на едва 4 лева и 37 стотинки. Действителният размер бил 6040 лева. Третата справка-декларация, която е за месец февруари 2013 г., Борисов отново сериозно „подценил” дължаното от фирмата му ДДС. Посочил, че дължимия данък добавена стойност на фирмата е 20 лева и 6 стотинки. Реалната стойност била 15 979 лева.

По време на разследването било установено, че Данаил Борисов е собственик на капитала на множество търговски дружества. Те са били придобити от него с цел да се избегне плащането на данъчни задължения.

При разпит Борисов се е признал за виновен. В момента той се намира в затвора в Пазарджик, където изтърпява наказание за други престъпление. Най-тежкото наказание, което той може да получи за данъчното престъпление, е лишаване от свобода от 3 до 8 години.

Данаил Борисов е криминално проявен, осъждан е и е лежал в затвора. Колкото и странно да звучи, води се, че е безработен. Името му фигурира в 36 дела като обвиняем или свидетел, като повечето от тях са за финансови престъпления. Може би най-интересното обаче е от лятото на 2013 г., когато той се „изяви” и в друга роля. Тогава Борисов бе задържан, защото в наета от него оранжерия край пазарджишкото село Мало Конаре бяха открити над 5 хиляди стръка канабис, както и над 152 кг. полусуха марихуана. Пред разследващите тогава Борисов бе разкрил, че „гледал билки” и сам се грижил за оранжерията.

Още новини четете ТУК

TNS.bg