Жълт код е обявен за опасно време днес в Пловдив! Тази сутрин валежите под тепетата спряха, но въпреки това движението е затруднено.  Голяма част от главните булеварди и улици са почистени, като днес машините ще започнат да чистят и вътрешнокварталните, тъй като по тях движението все още е затруднено. Заледено е и Околовръстното на Пловдив. 

Читатели на TrafficNews.bg сигнализираха за непочистени главни улици в голяма част от селата в областта.

„В Първенец не е минавал изобщо снегорин, улиците са затрупани и много шофьори не могат да потеглят”, възмущава се наш читател.

Каква е пътната обстановка в страната?

Тази сутрин в 7 часа беше отворена за всички МПС магистрала „Тракия” между Карнобат и Бургас. Снощи пътят беше затворен заради силен вятър и нулева видимост. Възстановено е и движението на всички МПС по път III-208 от разклон Ветрино до гр. Провадия, в област Варна, както и по път III-6009 в участъка разклон Миролюбово - Изворище от км 0+000 до км 9+100, в област Бургас.

Два снегорина са закъсали между Ахелой и Каблешково, Дюлинският проход и пътищата Средец – Вълчаново ханче и Бургас – Поморие са затворени. Общините Малко Търново, Поморие, Айтос и Руен са без ток, екипи на енергото вече работят по отстраняване на авариите.В района на София автомагистрала „Хемус” е затворена за движение за тежкотоварните автомобили.

Тежка остава обстановката в Добричка област, всички основни пътни артерии са затворени, като едиснтвената отсечка отвоерна за движение е от Добрич за Варна. Подадени са 10 сигнала за закъсали автомобили, на всички им е оказана помощ.

Възстановено е и движението на тежкотоварни МПС над 12 тона в двете посоки по пътя Шумен - Ябланица.

Възстановено е и движението по пътя Мадара-Каспичан.

 Усилията на пътните служби да направят пътищата проходими продължават в светлата част на деня.

Почти невъзможно е придвижването и в Русенско. Затворени са трасетата Русе - Разград и Русе - Силистра, както и цялата третокласна пътна мрежа в областта.

Варна е блокирана – магистралата е затворена. Отворен е пътят Варна-Добрич, но и там придвижването е усложнено.  Затворени са летището и пристанището, както и всички училища

Какво време предстои:

Днес и в Източна България валежите ще отслабнат, след обяд в много райони на страната временно и ще спрат. Дневните температури почти навсякъде ще са отрицателни между минус 7 и минус 2 градуса, в югоизточните райони малко по-високи. Вятърът ще отслабне и ще е умерен до силен, от север-североизток.

В почти цялата страна с изключение на Благоевградска област е обявен жълт код за студено време. В северната част на страната температурите през деня се окачва да бъдат между минус 7 и минус 5 градуса, а в южната - между минус 4 и минус 2 градуса. Във всички области на страната, с изключение на Благоевградска и Кюстендилска,  се очаква да бъде и ветровито.  

През нощта, с преминаването на нов средиземноморски циклон, от югозапад валежите отново ще се активизират.