С поклонение и поднасяне на венци и цветя в община „Родопи” почетоха Христо Ботев и героите, загинали за свободата на България. Тържествената церемония се проведе пред военния паметник в село Браниполе. Монументът в центъра на родопското село е посветен на загиналите браниполци, участвали и дали жертви във всички войни. 

С признателност и за да почетат паметта на героите, на тържеството присъстваха  кметът на общината Павел Михайлов, заместникът му Владимир Маринов, Даниела Стоилова-кмет на село Браниполе, общински съветници, служители на администрацията. Да преколони глава пред подвига и саможертвата беше дошъл и народният представител от БСП Манол Генов. Възрастни хора и деца се събраха, за да отдадат почит пред делото. 

Церемонията започна с рецитал на ученици от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”. Точно в 12 часа, огласено от сирена, символ на признателност към Ботев и с минута мълчание, село Брани поле показа своята признателност към великите български освободители.

„2 юни е дата на скръб и преклонение, но 2 юни е и ден на гордост, че в нашата история има такива личности като Ботев. Да преколоним глава пред подвига на поета-революционер Христо Ботев и на всички онези, които с делото си са направили така, че днес да живеем мирно и свободно”, каза кметът Павел Михайлов и припомни интересни факти от историята преди 144 години. 

В знак на признателност той положи венец от името на община „Родопи”. След него да сведат глави и да поднесат букети бяха народният представител Манол Генов и заместник-кметът на община „Родопи” Владимир Маринов. Цветя бяха положени от името и на прдеседателя на общинския съвет Георги Цанков, както и от много браниполци.