КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха против идеята на Асен Василев 15 % съкращение в държавния апарат. Работодателските организации подкрепят идеята.

Двата синдиката не подкрепиха и удължаване на мярката за намалено ДДС на определени стоки и услуги, която бе обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Те разкритикуваха правителството, че още не им е представило и разчетите по проектобюджета за следващата година, въпреки че план-сметката е публично известна, предаде БНТ.

КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха против освен удължаване на мярката за намалено ДДС от 20 % на 9% за някои стоки и услуги до края на пандемията, а така също и за готвеното драстично съкращение на служителите в държавния сектор, обявено от Асен Василев, предполагаемият финансов министър в бъдещото редовно правителство.

От КНСБ предупредиха, че ако новата власт съкрати 15 % от държавния сектор, това рязко ще доведе до ръст на безработицата и шоково натоварване на социалната система.

"Безработицата ще нарасне, ако уволним 30 хил. държавни служители и на второ място ще има протести. Това мога да ви го гарантирам, тъй като при всички положения 30 хил. души са в момента 1/5 от общото равнище на общата безработица в България. Това е шоково вдигане. Първоначалните дебати бяха 30 хил. до края на мандата, сега станаха до следващата година", посочи Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

От КТ "Подкрепа" предупредиха, че в момента има остър недостиг на социални работници и в сферата на държавния контрол.

"В този смисъл е хубаво да спре популизмът на българските управляващи, както и предходните, впрочем, така и тези, които се очаква да дойдат и да спрат да лъжат, че ще намаляват още повече държавната администрация. Няма накъде, ако орежем още повече държавната администрация, това означава съвсем да останем без държава. Тази злоупотреба, тези нападки към държавните служители е крайно време да спрат", заяви Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Работодателите подкрепят идеята за съкращения, тъй като освободените щели да се влеят на пазара на труда, който годишно губи по 40 хил. души.

"Една-трета от тези 30 хил. души всъщност са пенсионери и могат да работят като консултанти със сигурен доход - пенсия. Може би 1/3 са незаети места, така че тези, които биха били ефективно съкратени са от порядъка на 10 хиляди", смята Васил Велев, председател на АИКБ.

Според икономически анализатор предложението на новите управляващи за увеличаване броя на министерствата противоречи на заявка за съкращения.

"За да е устойчив този процес ние първо трябва да видим структурата на новото управление в широк смисъл - т.е. министерствата и агенции. Това, което излиза до момента, ние не виждаме държавните ведомства да намаляват. Ние нямаме сигурност, че този процес ще е устойчив", обясни Щерьо Ножаров, икономически анализатор, БСК.

"И преди са правени опити, но те бяха доста неловки от типа - имаме една дирекция 10 човека, дайте от всяка да уволним по един. Не. Въпросът е администрацията най-общо да се съкращават хора там, където цели процеси могат да бъдат заменени например чрез електронно управление", каза Лъчезар Богданов, старши икономист, ИПИ.

Днешният тристранен съвет не постигна съгласие за увеличаване продължителността на мярката за намалено ДДС на храни и услуги до края на паднемичаната обстановка. Синдикатите бяха против.

"Там основната идея е да се удължи мярката за диференцирано ДДС за ресторантьорския бизнес и хотелиерския. Според нас това ощетява държавния бюджет, тъй като в момента вече минимум 250 млн. лв. са загубени, с това удължение най-вероятно още толкова. Отиваме към един половин милиард, който всъщност не отива в потребителите, а в бизнеса", поясни Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

"Знаем, че това означава намалено ДДС за бира и вино да речем, но не и намалено ДДС за стоки от първа необходимост", допълни Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

В рамките на тристранния съвет бе постигнато съгласие за увеличаване на корпоративното подоходно облагане. От КНСБ предложиха то да е 12 % , а КТ "Подкрепа" - 15.

Работодателите подкрепиха промените в данъчните закони, но поискаха нова държавна помощ за бизнеса заради скъпия борсов ток от 190 лв. на консумиран мегават час през декември.