Утре синдикати и работодатели организират национален протест с искане на спешни мерки от страна на държавата, за да се овладеят растящите цени на тока.

Борил Ташев е собственик и управител на фирма за производство на защитни облекла и обувки за промишлеността, както и за спасителни дейности. Работят от 30 години, имали са спадове и проблеми, но сега заради растящите цени на тока през последните месеци фирмата е на път да фалира.

"За последните четири месеца токът се увеличи с около 50%. Имам известие, че до първи декември ще се увеличи до 250 процента. Но дори и сегашното увеличение е пагубно за нас. Ако сега плащаме ток за тази работна база 2500 лв. на месец, ще трябва да отидем на 4000 лв. само за ток, а декември месец на близо 10 000 лв. за ток", пресметна Ташев.

В последните месеци рязко са се увеличили и разходите им за горива, както и за антиковид мерки. За да оцелеят при тези условия, от фирмата са прибегнали до съкращения.

"Тъй като ние сме в началото на веригата, ако съкращаваме хора, намаляваме възможността за изпълнение на поръчките. Това означава, че след нас също ще тръгнат да съкращават хора. Е, къде да отидат тези хора?Ситуацията е пагубна", коментира още Борил Ташев.

В софийската фирма не знаят докога ще издържат при тези цени на тока, но са сигурни, че са нужни спешни мерки за овладяване на ситуацията. За това се обявиха днес и работодатели, и синдикати.

"Свидетели сме на един ценови шок, който никога не се е случвал в най-новата ни история. Ако не се вземат бързи и несимволични мерки, ще се стигне до пълен колапс", коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

"Към настоящия момент добри обещания, че държавата ще влезе във функция, за да направи необходимото, щото и бизнесът, и домакинствата да усетят подкрепа", каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Утре е насрочен национален протест, в който синдикати и работодатели ще настояват за незабавни компенсации на небитовите потребители заради скъпия ток.