Една напрегната седмица заради изострянето на отношенията между Иран и Съединените щати, в която с особен интерес специалистите следиха движението именно на цените на горивата. Както и всеки знак на пазарите, особено чувствителни на всяко движение на сцената на тази част на света. Ясно е, че всеки политически трус отзвучава в икономически последствия.

“На този етап няма опасност от сериозно повишаване на цените на горивата. Цените на суровия петрол, които скочиха в началото на седмицата заради напрежението в Ирак и Иран, се успокоиха. На практика на пазара на суров петрол има огромен излишък, което потиска цените надолу. Трябва да се случи наистина голям катаклизъм, който да прекъсне доставките, за да се усети чувствителен и продължителен ръст на цените на суровия петрол”, смята енергийният експерт Мартин Владимиров пред Нова.

"Оттам и цените на горивата остават замръзнали за този момент, тъй като доставчиците на горива са закупили нужното им количество суров петрол, за да го рафинират. Не се очаква да има спекулации. Шоковото поскъпване беше за няколко дена, но пазарът се успокои”, каза още специалистът.

Не е мръднала средната цена на горивата на територията на страната. Средната цена на бензина е  2,22 лв., а за дизел – 2,28 лв. От началото на годината до този момент във всеки един ден средната цена е била тази. Единствено във Варна тя е малко над средната.