Има голяма обвързаност между българските криминални среди и Ндрангета – калабрийската мафия. Това заяви на Антонио Никасо световноизвестен експерт в областта на организираната престъпност. Той и Никола Гратери – водещ прокурор на Италия, известен с борбата си с мафията са в България, за да представят книгата си  „Бялото злато“ – за пътя на кокаина. Никасо бе гост във Висшето училище по сигуронст и икономика в Пловдив, негов домакин бе ректорът проф. Георги Манолов. Сред гостите бе и Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Според експерта България става все по-важна като дестинация по транзитния път на кокаина. Преди време е засечен разговор, в който членовете на Ндрангета са коментирали инвестиция от 160 милиона лева в луксозен хотел на българското Черноморие. В Южна Америка също работят български наркотрафиканти. Никасо коментира, че делото срещу Евелин Банев – Брендо ще бъде разгледано от Апелативен съд, след като бе оправдан през септември от първата инстанция в Италия. Страната ни е транзитна станция не само за кокаина, но и за хероина, както и за синтетичните наркотици. Никасо е категоричен, че поне шест мафиотски семейства са обвързани с криминалния контингент в България – Врена Бонавентура, Белоко, Грандераки, Де Стефано, Пиромали и Молети. Те били обвързани както с трафика на наркотици, така и с пране на пари. „За съжаление, има много млади хора, които са готови да участват във финансови операции, добави той. Затова има риск тези инвестиции да минат през фирми, които са само за прикриване. Тези фирми са управлявани от български граждани, които смятат че ще решат проблема с безработицата, давайки своята помощ на мафията“, категоричен е италианецът.

Никасо твърди, че продължава да вярва, че мафията може да бъде победена, но като юрист е доста скептичен за изхода от войната. В „Бялото злато“ той цитира думите на дясната ръка на Пабло Ескобар- Джон Веласкес , наричан още Попай, който казва „Никога няма да спечелите тази война, след като могат да се направят толкова много пари“. И действително- 44 милиарда е годишната печалба на  Ндрангетата, като 22 милиарда идват от наркотрафик. Килограм кока се купува от Южна Америка за 1 200 евро, а в Европа цената на грам е 50-60 евро. Което означава 400 % печалба. „Целта на мафията обаче не е самоцелното забогатяване, а властта. Ако преди тази власт се налагаше с оръжие, то сега нейното оръжие е корупцията“ казва експертът.

Кокаинът се изпраща с подводници от Южна Америка до Централна Африка. Повечето от тях, с вместимост 10-12 тона, се движат на автопилот. Край Африка се прибират от рибарски кораби, разтоварват се в големи складове и от там с различни съдове потеглят към Европа.

Полицейските служби залавят около 10-15 % от товарите, но само 1% от парите, генерирани от трафика. Мафията се глобализира, антимафията – не, твърди Никасо. Според него голяма част от заявяваните мерки за борба с наркотрафика на различните държави са лицемерни, тъй като резултатите показват, че държавите допускат в икономиката си доста „мръсни пари“. Той даде примерс Германия, където годишно се влизат около 50 милиона евро, а до клането в Дуинсбург, властите категорично отричат това. Много от парите минават през офшорни зони като остров Сарк в Ла Манша или през банка Ватикана. С парите от наркотрафика се финансират много от терористичните организации в Южна Америка.

В България Гратери и Никасо коментираха и оставката на правосъдния министър Христо Иванов. „Притеснява ме масовото неодобрение което имат българите към съдебната система. Разбрах, че само 4 % от българите  имат доверие в прокуратурата. Това е идеална среда , в която може да се развива наркотрафика и прането на пари“ коментира прокурорът Гратери. Той подчерта, че в Италия един прокурор не може да блокира работата на друг. „Често арестуваме политици, кметове , общински съветници и по 4-5 депутати всяка година. Но въпреки това не сме доволни, искаме по-силна съдебна система“ заяви магистратът, който през 2009 година е имал предложение на стане министър на правосъдието на Италия.  

И двамата автори са получавали смъртни заплахи. Гратери живее под полицейска закрила от 1989 г. Заради сигурността си Никасо напуска Италия и живее в Канада от 1990 година. 

Още по темата - в новините на ТРАФИК ТВ:

TrafficNewS.bg