Шефът на Българската агенция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев и още четирима негови подчинени са привлечени към наказателна отговорност  за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, съобщиха от спецпрокуратурата. 

Петимата бяха задържани на 28 август от антимафиоти при акция в Бургас, Несебър и Поморие. Събраните до момента доказателства сочат, че групата под ръководството на Митев  е действала от началото на 2016 г. 

Заедно с Митев са обвинени двамата му заместници, както и инспектори от Несебър и Поморие. 

В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция. 

Документирани са редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговси обекти в Бургас,к Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки въздействие върху свои подчинени. 

Между 400 и 900 лева получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти за изготвяне на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“. На търговците бил посочван конкретният човек, който да им изготви въпросната система. 

В случай че те я изготвяли сами, от ОДБХ им били издавани писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции. За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова „Система за самоконтрол“ от посоченото от групата лице. 

Митев беше пуснат на свобода срещу 150 000 лева гаранция, а подчинените му трябва да платят по 75 000 лева.

По-рано зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни, че ръководството на Областната дирекция на БАБХ в Бургасс седи зад една фирма, чиято дейност е основно сключване на договори с различни ресторанти и заведения, където има различни животински отпадъци.

„Те имат законови задължения за сключване на договори за изкупуване на отпадъка с хранителен произход. Сключени са едни фиктивни договори без да се извършва дейност, като служителите на областната дирекция са мотивирали по правилния начин различни дребни и средни бизнесмени на територията на Бургас да сключват такива фиктивни договори без фирмата да има технологична възможност за унищожаването на тези отпадъци“, обясни Гешев.

Според него Георги Митев и подчинените му са събирали "такса спокойствие", за да не изпълнят служебните си задължения.

Гешев обясни, че акцията няма общо с провелата се преди около месец проверка за незаконното загробване на домашни прасета, засегнати от африканска чума.