Областната управа на Бургас и Министерството на културата сезираха прокуратурата за разрухата на созополския остров Свети Кирик. Мястото е забранено за посещение от 80 г., пази се с охрана и въпреки това е разграбено и съсипано.

Едва пет са значимите български острови в Черно море. Свети Кирик и Юлита има забележителна история - той е връзката ни с древността. Смята се, че е обитаван от VI век преди Христа, когато гърци преселници стъпили тук и създали Аполония Понтика предаде БТВ.

"През V-VI век пр. Хр. е бил апогея на Аполония Понтика. Това е бил най-мощният полис в цялото Черно море", разказа гл. архитект на Созопол Радост Георгиевa.  

След Първата световна война България е на губещата страна и няма право да има собствена войска. Затова Цар Борис III решава да изгради морски колеж под прикритието на рибарско училище на Кирик. През 1940 Г. става военно училище и достъпът за граждани е забранен. Но след девоенизирането на страната ни през 2005 г. военните си тръгват от Свети Кирик. За година островът е към МРРБ, след това е прехвърлен в Министерство на културата. Разрухата настъпва.

"Могат да се спасят, сигурен съм, но е имало желание да се разрушат. Искам да знам кои са разбойниците, които през едно затворено място, през бариера с охрана са успели да постигнат този грандиозен, разрушителен успех", заяви служебният министър на културата Велислав Минеков.

За спасяването на самотния остров е разработен проект заедно с Франция - амбициозната цел е Свети Кирик да се превърне в световен културен център. Нужни са обаче близо 200 милиона лева.